Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

listopad
17

Den másla


Den másla
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den másla najdete v kalendáři 17. listopadu. Vychutnat si ho můžete například na čerstvém pečivu s křupavou kůrkou. Navíc se máslo tradičně pojí s českou kuchyní, která by se bez něj obešla jen stěží. Omáčky díky němu mají jemnou chuť, nedocenitelné je také při pečení koláčů či buchet, kterým dodá vláčnost a správnou vůni. 

Máslo je mléčný výrobek. Jde o mléčný roztíratelný tuk, který se vyrábí zkoncentrováním mléčného tuku. České máslo tradičně obsahuje většinou 82-86 % mléčného tuku. Při nákupu másla, pokud chcete koupit to pravé máslo, dávejte pozor, ať se nenapálíte a nekoupíte nějakou jeho napodobeninu s rostlinnými tuky. Rostlinné tuky místo mléčných se používají v tzv. máselných náhražkách – ve směsných tucích a margarínech.

Jan vyrobit čerstvé domácí máslo?

Máte také možnost si vyrobit čerstvé domácí máslo pěkně po vlastní ose, je hotové doslova za pár minut. Co do počtu ingrediencí jde o velice jednoduchý recept – zahrnuje totiž jen jednu! Budete potřebovat jen smetanu ke šlehání s minimálním podílem tuku 30 %. Dále musíte být vybaveni šlehačem nebo tyčovým mixérem, cedníkem a samozřejmě mísou. Jak vyrobit domácí máslo vám osvětlí následující stručný postup:

  1. Smetanu nalijte do nádoby a šlehejte a šlehejte.
  2. Ze smetany vznikne postupně tuhá šlehačka, po chvíli se začnou ze šlehačky tvořit hrudky – to se odděluje kýžený mléčný tuk od tekutého podmáslí
  3. Tekutinu můžete postupně slévat, aby zbytečně nestříkala na všechny strany.
  4. Když se přestane uvolňovat další podmáslí, přemístěte hmotu do cedníku položeného na mísu a snažte se ručně vymačkat další tekutinu.
  5. Máslo se pro co nejlepší výsledek snažte důkladně prohníst pod tekoucí studenou vodou
  6. Pokračujte až do chvíle, kdy bude odtékat pouze čirá voda.
  7. Výsledný produkt nechte v ceníku oschnout. Potom jej vytvarujte do kostky nebo válečku, zabalte do potravinové fólie a nechte ztuhnout v lednici.

Výsledné domácí máslo by vám mělo vydržet při dobrém skladování v lednici kolem 20 dní. Výhodou je, že výše zmíněným postupem získáte nejenom máslo, ale také podmáslí. A to se vyplatí. 
 

Kdo by neměl promeškat Den másla?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie