Den masových koulí
Národní den
Den masových koulí připadá každý rok na 9. března. Všichni jistě známe populární švédské masové koule, podávané se smetanovou omáčkou, brusinkovým džemem a bramborovou kaší. Skvělé masové koule si ale zvládneme poměrně jednoduše připravit i doma. Stačí znát několik tipů a vychytávek a mít ten správný recept.
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké kuchyni. Například ve Švédsku se masové koule se smetanovou omáčkou zvané köttbullar staly národním pokrmem , přesto že recept na ně údajně pochází původně z Turecka. Podobné masové koule se podávají i v ostatních severských zemích. Při návštěvě USA bychom se spíše setkali s masovými koulemi v rajčatové omáčce, podávanými se špagetami. V britské kuchyni jsou oblíbené koule z mletého masa a vnitřností zvané “faggots”, které se pečou v pikantní omáčce. Podle tohoto podrobného návodu jistě zvládnete připravit švédské kuličky se smetanovou omáčkou, které budou chutnat ještě lépe, než ty kupované!
Mohlo by vás zajímat
Jak na masové koule?
Podle konkrétního receptu zvolíme mleté hovězí či vepřové maso (nebo jejich kombinaci) a ochutíme podle vlastní chuti a zvyku – někdo jen solí a pepřem, jiný přidává česnek nebo jiné koření. Přidáme-li do masa i vejce, hotové kuličky budou lépe držet pohromadě a nebudou se rozpadat. Chuť masových koulí můžeme posunout blíže k dokonalosti ještě přidáním nastrouhaného sýra nebo jemně nakrájené cibule – syrové či smažené. Hotovou masovou směs tvarujeme rukama, které průběžně namáčíme do vody. Díky tomu se nám maso na ruce nelepí a práce jde o to rychleji. Podle daného receptu hotové masové koule upečeme, usmažíme na pánvi či uvaříme v omáčce, ale skvělé jsou i v létě na grilu. Pusťte se do toho a zkuste si doma připravit třeba skvělé masové koule na žampionech, nebo masové koule zapečené ve smetaně. Dobrou chuť!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den masových koulí?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Luxusní a rychlý makovník: Na vláčný a kyprý moučník je potřeba kvalitní mák, jemnost dodá smetana a bohatší chuť máslo