Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červen
19

Den milovníků krůtího masa


Den milovníků krůtího masa
Zdroj: Toprecepty

Národní den

Patříte mezi příznivce krůtího masa? Pak můžete slavit 19. června, na kdy připadá Den milovníků krůtího masa. Není tajemstvím, že patří mezi nejoblíbenější druhy drůbežího masa. Je totiž dietní, snadno stravitelné a obsahuje vysoké množství bílkovin, zinku, železa a vitaminu B12.

Krůtí maso má širokou škálu uplatnění v kuchyni a díky rozmanitosti dosáhneme velkého množství chuťových variací. Téměř třetinu hmotnosti této drůbeže tvoří prsa, z většího a menšího svalu, často označovaného jako filet. Prsa lze využít třeba na závitky nebo rolády, hodí se také na minutkovou úpravu ve formě steaků. Křídla mají využití při přípravě drůbežího vývaru, je možné je také grilovat. Další částí jsou stehna, ta se porcují na spodní a horní část, přičemž ta spodní se peče vcelku a můžeme ji také dusit se zeleninou, ale i na sladko s ovocem. Z vykostěné horní části stehna se připravují rolády a závitky, guláš i burgery. Krůtu lze zužitkovat prakticky celou. A věděli jste, že pečený krůtí krk a biskup patří mezi gurmánské speciality

Jak připravit krůtu vcelku

Oblibě se též těší krůta pečená vcelku, tato příprava je tradiční ve Spojených státech amerických, kde je obrovská sháňka po krůtách v období díkuvzdání, ale i Vánoc. Kdo chce péct krůtu vcelku, měl by raději vybírat menší a mladší kusy, neboť mají křehčí a šťavnatější maso. Především pak ale příprava zabere méně času a krůta se vejde do trouby. Krůtu lze péct s nádivkou, ale i bez ní.

Kdo by neměl promeškat Den milovníků krůtího masa?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie