Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

září
7

Den milovníků piva


Den milovníků piva
Zdroj: Pixabay

Národní den

Češi jsou národem pivařů, není proto divu, že v kalendáři najdeme několik dnů spojených s pivem. Den milovníků piva připadá každoročně na 7. září. Pojďme si při té příležitosti nejenom vychutnat tento zlatavý mok, ale se podívejme, jak jej můžeme uplatnit v kuchyni.

S pivem se dá v kuchyni kouzlit. Můžeme s ním péct maso a uzeniny, ale můžeme jej také přilévat do těst na pečivo či moučníky. Přidává se také do pomazánek. Ideální pro vaření je pivo tmavé, které má výraznou karamelovou chuť. Navíc pokrmům předá svou barvu. Aby výsledný pokrm nebyl příliš hořký, používáme k podlévání masa pivo zředěné trochou vody. Kdo rád griluje, pak jistě již zkoušel použít pivo jako součást marinád. 

Nejoblíbenější jídla s pivem

Pivo se hodí třeba na zmíněné podlévání masa, které díky němu získá specifickou chuť. Pivo zředíme pro takovou příležitost vodou či vývarem. Pivo jde dohromady také se zvěřinou, podtrhne její chuť a doplní další chuťový rozměr. Oblíbené jsou také buřty na pivu, na jejichž přípravu se můžete podívat v přiloženém videu. Věděli jste, že obdobně můžeme místo buřtů připravit třeba karbanátky? Pivo lze více než doporučit také k obalování zeleniny, obal bude hezky křupavý, neboť cukr obsažený v pivu zkaramelizuje. Můžete se o tom přesvědčit třeba při přípravě květáku v pivním těstíčku. Pokud rádi pečete pečivo, může vám být pivo skvělým pomocníkem. Těsto na chleba bude díky pivu kypřejší. Chlebová kůrka je po pivu sladce nahořklá. Černé pivo se pak ideálně hodí také do moučníků, kterým dodá pikantní hořkosladký chuťový tón. Můžete zkusit třeba pivní štrúdl.

Kdo by neměl promeškat Den milovníků piva?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie