Den mražených potravin
Národní den
Den mražených potravin připadá každý rok na 6. března. Dovedete si představit léto bez zmrzliny? Na lahodné smetanové zmrzlině nebo osvěžujícím ovocném sorbetu či jahodové dřeni, ale také na mražené pizze či šlehačkovém dortu si rádi pochutnáme kdykoli během roku.
Skvělou domácí zmrzlinu zvládne doma podle prověřeného receptu připravit každý, velkým pomocníkem je při její výrobě zmrzlinovač, jde to ale i bez něj. Jen je v takovém případě nutné směs v průběhu mražení několikrát důkladně promíchat, zamezíte tak tvorbě ledových krystalků. V posledních letech je také velmi oblíbený mražený jogurt. Jeho nakyslá chuť je velmi osvěžující, a oproti smetanové zmrzlině je také méně kalorický – zvládnete ho připravit i z nízkotučného jogurtu.
Jaké potraviny lze zmrazit
Mrazák je skvělým pomocníkem také při uchování pečiva – rohlíky nebo housky upečeme, když máme dostatek času a přebytky necháme zmrazit. Po rozmražení pečivo rozpečeme pár minut v troubě, a je jako čerstvé. Dovedete si představit lepší nedělní snídani než křupavé, čerstvě rozpečené croissanty s kávou nebo hrnkem horkého kakaa? Takovéto mražené “hotovky” nám ušetří spoustu času, nesmíme ale zapomenout na hlavní účel mražení potravin - uchování zásob na delší dobu. Mrazit můžeme nejen sezónní ovoce a zeleninu, a vychutnat si tak třeba třešňovou bublaninu i v zimě, ale také lesní houby. U těch je ale třeba dodržet několik důležitých zásad, které se dočtete v našem článku.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den mražených potravin?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Dejte to k ledu! Máslo, ořechy, sýry... Víte, co vše se dá zamrazit a jak to správně udělat?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů