Den müsli tyčinek
Národní den
Křehké a křupavé müsli tyčinky plné ořechů a sušeného ovoce jsou skvělou svačinkou nejen pro děti. Den müsli tyčinek připadá na 21. ledna, tak ho oslavte třeba tak, že připravíte tuto zdravou pochoutku celé rodině. Není na tom nic složitého, zvládne to opravdu každý.
Müsli tyčinky často volíme jako zdravou variantu svačiny na cesty nebo do práce, když nemáme čas na jiné, vydatnější jídlo. Přesto že jsou malé, díky svému vyladěnému složení představují skvělý zdroj energie a vlákniny. V obchodech máme na výběr ze široké škály příchutí - mezi jinými nejčastěji jablečné, banánové, jahodové, meruňkové, s čokoládovou nebo jogurtovou polevou.
Kromě zdraví prospěšných látek ale kupované müsli tyčinky obsahují mnoho dalších, už ne tolik zdravých surovin - kromě velkého množství přidaného cukru a jiných sladidel například také palmový tuk. Proto je lepší pustit se do výroby müsli tyčinek doma, stačí k tomu jen několik málo základních surovin - hlavní jsou ovesné vločky, med, ořechy a sušené ovoce. Je jen na vás, které ořechy (nebo jejich směs) a ovoce zvolíte, nebo jak budete recept obměňovat. Zajímavé je také použití koření (perníkového, nebo skořice či vanilky), nebo různých druhů semínek.
Pečené či nepečené müsli tyčinky
Máte müsli raději křupavější, nebo vláčné? Dáváte-li přednost křehkému a křupavému, pak směs na müsli tyčinky vtlačte na dno pekáčku vyloženého pečicím papírem a upečte dozlatova. Teprve až vychladlý plát ostrým nožem nakrájejte na jednotlivé tyčinky. Sušené ovoce je vhodné před pečením na chvíli namočit do vody, zabráníte tak případnému zkaramelizování cukru v něm, a tím i zhořknutí. U nepečené varianty stačí směs vtlačenou do pekáčku nechat pár hodin ztuhnout a pak jednoduše nakrájet. Ať už zvolíte kteroukoli variantu, hotové tyčinky můžete ještě částečně namočit do čokoládové či jogurtové polevy. To posune jejich chuť ještě blíže k dokonalosti.