Den muffinů
Národní den
Malým bábovkám v papírových košíčcích dnes 20. února patří velký den muffinů. Tento americký název se u nás velmi rychle ujal. Existuje spousta variací a příchutí a díky své snadné přípravě jsou muffiny oblíbeným moučníkem na oslavách, k rychlému zakousnutí na cestách, ale i k odpolední kávě.
Muffiny [mafiny] svým původem pochází z Walesu, kde vypadaly spíše jako placičky připravené z kynutého těsta, do kterých se dávalo "co dům dal". Sloužily hlavně služebnictvu, ale protože jejich vůně se nesla celým domem, začaly se podávat i k odpolednímu čaji. V Americe si je přizpůsobili o několik století později a použili rychlejší přípravu s kypřicím práškem a muffiny tak dostaly podobu, jakou známe dnes. Často se zaměňují s cupcaky [kapkejky], které vypadají spíše jako dortíky. Na rozdíl od muffinů je těsto po upečení nižší a zdobíme je krémem. Muffiny není třeba nijak zdobit, to nejlepší se totiž skrývá uvnitř.
Jak udělat domácí muffiny
Tyto malé bábovky můžeme udělat i na slano se sýrem, vejci, nebo uzeninou. Na sladko připravené jsou nejčastěji s čokoládou, ovocem, oříšky a rozinkami. Existují také nejrůznější kombinace, jako například dýňové muffiny, nebo s jablky chutnající jako žemlovka. Připraveným těstem plníme papírové košíčky přibližně do tří čtvrtin, muffiny v troubě naběhnou a udělají krásnou čepici. Abychom měli jistotu, že udržíme tvar, můžeme použít dva papírové košíčky na sebe, nebo speciální formu vyloženou košíčkem. Košíčky lze snadno vyrobit i z pečicího papíru. Takto každá připravená malá bábovka tvoří vždy jednu porci, kterou si můžeme pohodlně vychutnat na nejrůznějších cestách a výletech.