Den nugátu
Národní den
Nugát neboli sladká chuťovka, která se hodí pro mnoho příležitostí, slaví svůj den 26. března. Setkáme se s ním například v období Vánoc, či si jej dopřáváme ke sváteční kávě. Používá se často jako náplň bonbonů a čokolády.
Nugát vytváříme z cukru či medu a oříšků nebo pražených mandlí. Jde o velmi oblíbenou cukrářskou hmotu. Historie této cukrovinky je poměrně dlouhá, podle některých historiků sahá až do Starověkého Říma.
Jak udělat nugát
Nabízíme jednu z variant, jak připravit nugát: Nejprve si opražíme na sucho zvolna, za stálého míchání, oříšky. Zalijeme je smetanou pozvolna vaříme asi 10 min. Poté vše přecedíme do druhého kastrůlku, přidáme cukr a zvolna svaříme asi na polovinu obsahu. Poté vezmeme bílou a hořkou čokoládu, obě rozlámeme na kousky a každou zvlášť rozpustíme v kovové misce ve vodní lázni. Do každé misky přelijeme polovinu svařené smetany, přidáme kousek másla a vymícháme je na hladký krém. Keramickou nebo skleněnou misku vyložíme dvojitě potravinářskou folií a střídavě naléváme bílou a hořkou čokoládu. Následně dáme do lednice tuhnout asi na 8 hodin. Nakonec nugát vyndáme z formy a potřeme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí krájíme.
Na našem webu najdete i další recepty na přípravu či využití nugátu. Lze vyrobit například kokosový nugát či piškot s nugátem.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den nugátu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Česnečka z termosky podle Ostravskeho Gastrošefa: Příprava zabere pár minut a polévka voní po klobáse i majoránce
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti