Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

prosinec
21

Den omáček


Den omáček
Zdroj: toprecepty.cz

Národní den

Den omáček připadá na 21. prosince. Kdo by je neměl rád? Vždyť jsou neodmyslitelnou součástí naší kuchyně. Většina z nás na nich vyrostla, potkávala je nejdříve v jídelnách školních, později jsme je mívali na oběd v práci.

K dokonalé omáčce vede několik důležitých kroků, které určují, jak bude hotová omáčka chutnat. Nejdůležitější je základ, nejčastěji připravený z cibule a další zeleniny restované na sádle nebo na másle. Základ zalijeme vývarem, mlékem či vodou - podle druhu omáčky. Dochutit ho můžeme kořením, vínem, octem (citronovou šťávou), bylinkami (koprem, křenem). Na závěr omáčku zahustíme - moukou a smetanou, máslovou jíškou, nebo zcela bez mouky, pasírovanou zeleninou. 

Jaké známe typy omáček

Tak kterou omáčku si dáte?  Smetanovou křenovou, pikantní gulášovou, krémovou houbovou či koprovou, rajskou, na paprice nebo znojemskou? Skvělá je i sýrová - k lososu nebo na těstoviny. Hlavně svíčková s karlovarským knedlíkem, ta dodnes patří mezi nejslavnostnější jídla české kuchyně. 

Neměli bychom zapomenout ani na omáčky sladké, jako je borůvková, švestková, šípková nebo pomerančová. Některé se podávají s masem (se zvěřinou), jiné s ovocnými knedlíčky nebo lívanečky.

 

Kdo by neměl promeškat Den omáček?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie