Den ovesných vloček
Národní den
Den ovesných vloček připadá na 29. října. Tato nenápadná, ale našemu zdraví velmi prospěšná potravina představuje skvělý zdroj energie, a ještě k tomu skvěle chutná. A když ji šikovně přidáme do domácího pečiva či do sladkých sušenek, jen se po nich zapráší a pochutnají si i zapřisáhlí odpůrci zdravé výživy.
Vločky vznikají drcením zrn ovsa, jsou bohatým zdrojem vitamínů, omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin a vlákniny, která je nezbytná pro dobré zažívání. Ve zdravém vaření a pečení jsou nepostradatelné. Jejich kouzlo spočívá ale i v jednoduchosti přípravy – vločky stačí namočit do mléka nebo smíchat s jogurtem a čerstvým ovocem, a zdravá a chutná snídaně je na světě. Hodí se také k přípravě zdravých lívanců, kaší, mug cakes (moučníků pečených v hrnečku), křupavého müsli nebo crumble, a sladkých ovesných sušenek. Stejně dobře se ale hodí i do slané kuchyně, skvělé jsou karbanátky nebo placičky z ovesných vloček, ale také výborně zahustí zeleninovou polévku. Představují nepostradatelnou součást celozrnného pečiva, trochu ovesných vloček můžete ale přidat do jakéhokoli domácího pečiva (v takovém případě je ale třeba přidat úměrné množství vody, kterou vločky nasáknou do sebe a těsto by bylo sušší).
Proč se ovesné vločky namáčí?
Ovesné vločky po namočení nebo zalití vodou bobtnají, podobně jako různá semínka. Namočením se ve vločkách začnou štěpit sacharidy, čímž získají sladší chuť, a také se uvolňují laktobacily, které mají velmi dobrý vliv na naše zažívání.
A pokud nepatříte k milovníkům ovesných vloček v jídle, připravte si z této zázračné suroviny výživnou masku na obličej! Je to jednoduché – stačí vločky spařit vroucí vodou, nechat nabobtnat a vychladnout. Hotovou masku nanášíme na obličej v dostatečné vrstvě a necháme alespoň 20 minut působit.