Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

prosinec
27

Den ovocného koláče


Den ovocného koláče
Zdroj: toprecepty.cz

Národní den

Den ovocného koláče můžeme spolu oslavit 27. prosince třeba právě upečením jedné takové sladké dobroty s ovocem. Řezy šťavnatého ovocného koláče, hezky urovnané na talíři, bývají lákavou tečkou po nedělním obědě nebo příjemným zakousnutím ke kávě.

K nejznámějším ovocným koláčům patří páje. Jejich základ je tvořen křehkým máslovým těstem, náplní je jednodruhové ovoce nebo směs několika ovocných druhů. Pod náplň můžete dát navíc tvaroh, koláč bude ještě šťavnatější, bohatší. Páje vídáme pečené v kulatých koláčových formách, mnohem častěji ale pečeme koláče v klasickém plechu a před podáváním je nakrájíme na čtvercové řezy. Z těsta litého, třeného i kynutého, podle toho, jak má kdo v oblibě nebo kolik má na pečení času. Hodně populární jsou recepty hrníčkové, ty zaberou nejméně času.

Co je dobré, věděli už naši předkové a my v téhle lahodné tradici s radostí pokračujeme. Kynuté buchty alias Honzovky jsou bochánky kynutého těsta, plněné nejčastěji tvarohem, mákem, ořechy, povidly… Podívejte se na všechny koláče a buchty.

Jaké ovoce je na koláč nejvhodnější

Ať už použijete ovoce kompotované, nebo v létě to čerstvé, které je bezpochyby nejvoňavější a nejchutnější, na koláč se hodí nejlépe drobné druhy ovoce. Borůvky, maliny, ostružiny či jahody, ale koláč bude skvělý i s jablky či hruškami, meruňkami nebo broskvemi. A nesmíme zapomenout na rebarboru

 

Kdo by neměl promeškat Den ovocného koláče?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie