Den ovocných kompotů
Národní den
Dostali jste v březnu chuť na bublaninu s ovocem? Pokud jste v létě nezaháleli a část úrody zavařili na zimu, není nic jednoduššího, než ze spíže jednu ze sklenic přinést a při jejím otevření zavzpomínat na vůni a chuť léta. Proč ne zrovna dnes, 1. března, kdy slavíme den ovocných kompotů?
Způsobů, jak uchovat přebytky letní úrody ovoce je spousta, tím nejznámějším a nejrozšířenějším je zavaření do sklenic. Zavařením si ovoce zachová svoji plnou chuť a vůni lépe než třeba to, které usušíme v sušičce nebo v troubě. Ovocné kompoty samozřejmě bez problémů seženeme i v obchodě – pokud ale máme dostatek čerstvého ovoce, raději si kompoty vyrobíme doma – jedině tak máme totiž jistotu, co v kompotu je, a že konzumujeme opravdu jen zavařené ovoce bez dalších přidaných látek či konzervantů. Proto neváhejte, a jakmile zahrada nabídne bohatou úrodu ovoce, pusťte se do zavařování. Možností je spousta, vyzkoušejte například tyto skvělé zavařené hrušky podle jednoduchého návodného videa:
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě
Při výrobě domácího kompotu se většinou neobejdeme bez zavařovacího hrnce s teploměrem, dodržení správné teploty je totiž při konzervaci ovoce velmi důležité. Většině druhů ovoce stačí pro zavaření teplota 85 °C, například borůvky či jeřabiny ale potřebují teplotu vyšší než 90 °C. A víte, že zavařovat se dá i v klasické pečicí troubě či mikrovlnce? V našem přehledném článku se dočtete na co si dát při zavařování pozor a která pravidla dodržet, tak aby výsledek byl co nejlepší. Pak už jen najít recept, a nic nebrání tomu, abyste i vy doma zvládli připravit skvělý a voňavý jahodový kompot bez přidané vody, angreštový kompot jako od babičky, který se výborně hodí třeba do jednoduchých angreštových řezů, či dýňový kompot s příchutí ananasu, který sice není tak úplně ovocný, ale chutí skutečně připomíná ten "pravý", ananasový. Kompotované ovoce používáme do moučníků a bábovek, jako ozdobu palačinek, nebo jen tak, když nás honí mlsná. Z dětství u babičky si mnozí z nás jistě pamatují čerstvý, ještě teplý jablkový nebo hruškový kompot, podávaný k nedělnímu obědu.