Den pečiva
Národní den
Lahodné pečivo, které má každý z nás denně na stole, má svůj den 9. prosince. Pečivo nás provází snad odjakživa. Tím úplně prvním pečivem byly pro člověka pravděpodobně nějaké hrubé placky pečené na kamenech, rozpálených v ohništi. Od těch dob jsme však už ušli obrovský kus cesty – a nejen v pečení pečiva, samozřejmě.
Říká se – denní chléb, ale “pečivo” není pouze chleba. Lidé mají mlsné jazyky a neustále vymýšlejí nové chuťové kombinace i tvary, a proto můžeme v obchodech potkat obrovskou a pestrou škálu prodávaného pečiva. Slané nebo sladké, pečené i smažené, nadýchané kynuté či tuhé a pevné, z bílé mouky nebo celozrnné, prostě cokoliv, nač máme právě chuť. Ze slaného pečiva si určitě zaslouží vyzdvihnout pečivo přílohové – dalamánky, rohlíky, pletýnky, bagety i veky. A také chleba, který je pro mnoho z nás tím pečivem nejdůležitějším.
Housky, rohlíky, bagety
Rohlíky, housky či bagety představují velmi častou volbu k snídani, svačině nebo přílohy v teplé i studené kuchyni. Zejména v létě hosté ocení poctivou houstičku k zeleninovému salátu i grilovanému… Podívejte se na všechny housky, rohlíky, bagety.
Domácí pečivo má své kouzlo
Vedle pečiva z obchodů musíme vzpomenout i na pečivo pečené doma v obyčejných, klasických troubách, protože i to má dnes svůj den. Někdy to vypadá, že peče čím dál více lidí, a to je jen dobře. Nejen proto, že je tato činnost tvořivá i uklidňující. U doma vyrobeného pečiva víme, co v něm jíme a podle vlastní chuti si můžeme připravit pečivo třeba na každý den jiné. Nedocenitelným pomocníkem při přípravě domácího pečiva je domácí pekárna, kterou má dnes doma mnoho z nás. Zvládne těsto uhníst i upéct z něj chleba ve tvaru cihličky. Pokud dáváte přednost kulatému bochníku, nebo máte raději housky a pletýnky z bílé mouky, ani to není problém. Pekárna těsto jen uhněte, vykyne, a vy si z něj vytvarujete na co máte zrovna chuť a upečete klasicky v troubě na plechu.