Den perníků
Národní den
5. června je čas na oslavu křehkých a křupavých kousků perníčků s cukrovou polevou. Ať už vytáhnete starý rodinný recept nebo najdete úplně nový, jistě potěšíte rodinu i blízké oblíbenou sladkostí, která se peče na všechny důležité svátky v roce. A věděli jste, že se perník jmenuje po pepři?
Perník je oblíbené cukroví složené převážně z mouky, cukru, vejce, medu a koření, které dává perníku charakteristickou chuť i výdrž, perníčky vám vydrží upečené klidně i několik měsíců. Mezi základní koření patří hřebíček, muškátový oříšek, kardamom, badyán, koriandr, skořice aj., můžete přidat citronovou kůru a není špatný ani zázvor. Podle všeho bychom našli tuto pečenou sladkost už v dobách starověkého Řecka nebo Egypta. Kolem roku 1000 byly přivezeny do Evropy, v 15. století jej pekly jeptišky pro uklidnění zažívání, kde pomáhal právě zázvor a v Čechách v této době kupuje recept na perníčky majitel pardubického panství Vilém z Pernštejna, Pardubice jsou známé pečením perníku dodnes. Toto koření dalo pojmenování perníku pro anglicky mluvící část světa gingerbread, což znamená "zázvorový chléb". Ve Střední Evropě se přidával pepř, a tak slovo perník vzniklo od slova peprník. Perníkové koření se údajně skládalo až z 90 druhů koření, dnes je výčet kratší a buď si jej zakoupíte, nebo si připravíte své oblíbené.
Mohlo by vás zajímat
Perník ve všech podobách
Perník nechybí na vánočním stole, u velikonočních vajíček a často se objevuje na stáncích o poutích. Perníčky se vykrajují do nejrůznějších tvarů a po upečení se zdobí cukrovými polevami často spolu s dětmi. Celé kouzlo perníčků spočívá ve zmíněném perníkovém koření, které vdechne perníkovou chuť nejednomu těstu. Můžete tak vytvořit klasické perníky, ale i perníkové muffiny, sušenky, buchty, rolády, a pro milovníky kávy je ideální sirup s chutí perníku nebo perníkové koření přidejte rovnou do lahodného latté. Samotné koření není jen chutné, ale má i pozitivní zdravotní dopady na metabolismus, trávicí i dýchací soustavu a příjemně prohřívá. Jestli jste ještě nenašli dokonalé těsto na skvělé perníčky, využijte náš receptář. Také milujete perníčky tak, jako my?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den perníků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Perníkářka Eva radí, jak na dokonalou bílkovou polevu: Bílky se nesmějí šlehat a množství cukru se řídí velikostí vejce
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit