Den pizzy
Národní den
Den pizzy připadá na 9. února. Co si jednu hned připravit? Pizza je oblíbené jídlo, které je spojováno s Itálií. Své předchůdce však měla už ve starověkém Egyptě a Řecku. Těsto rozválené do kruhu je v současné době populární po celém světě. Zkoušeli jste už domácí pizzu?
Pizza se stala velmi rychle oblíbenou po celém světě. Jde vlastně o těsto rozválené do kruhu, na kterém jsou naskládány další vhodné ingredience. Pizza má většinou rajčatový základ, dále se používá často šunka, trvanlivé salámy, různé sýry, zelenina. Existuje nepřeberné množství variant, záleží na fantazii majitele pizzerie a chuti konzumenta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat těsto na pizzu
Věděli jste, že připravit pizzu v domácích podmínkách není nic složitého? Podle receptu na našem webu připravíme těsto na pizzu, která nedá mnoho práce a obložíme ji a upečeme podle vlastních chutí nebo stavu lednice. Potřebujeme asi 250 ml vlažné vody, droždí, lžičku cukru, půl kg hladké mouky, sůl a tři lžíce olivového oleje. Vlažnou vodu rozmícháme spolu s droždím, trochou mouky, lžičkou cukru a necháme být po dobu 15-20 minut. Poté přidáme zbytek hladké mouky a 3 polévkové lžíce oleje. Vše zpracujeme do měkkého, hladkého těsta a zakryté necháme cca 45-60 minut kynout.
Slovo pizza bylo poprvé historicky doloženo v roce 997 našeho letopočtu v Gaetě v Itálii a postupně pak v různých částech střední a jižní Itálie. Předchůdcem pizzy byla pravděpodobně focaccia, plochý chléb známý Římanům jako panis focacius, ke kterému se přidávaly polevy.
První zmrazenou pizzou přispěli na trh bratři Celentanovi v roce 1957, tím položili počátek velkého rozšíření mražených polotovarů v obchodech. Dnes si můžeme koupit pizzu předpečenou a doma si ji dopéci. Příjemným (a svátečním) zážitkem je si zajít na pizzu do pizzerie.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pizzy?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Cukrářka Iveta Fabešová otevřela další cukrárnu. Mezi zákusky za necelých 200 Kč najdete i popcorn či kávový kelímek