Den pizzy se vším všudy (kromě ančoviček)
Národní den
Den pizzy se vším všudy si připomínáme každoročně 12. listopadu. Je to skvělá příležitost připravit pizzu se vším, co máte rádi. V Itálii by se možná divili, co jsme upekli, když jsme dostali příležitost popustit uzdu fantazie a nedrželi se přesně receptu na tradiční italskou pizzu. Spíše než „pizza“ by se kolikrát měl náš výtvor nazývat „slaný koláč“.
Pizza je oblíbené jídlo, které je spojováno s Itálií. Své předchůdce však měla už ve starověkém Egyptě a Řecku. Jejím základem je kynuté těsto, které je potřeba řádně vypracovat. Zmínky o prvních pizzeriích na území dnešní Itálie jsou z konce 17. století. Pekly se v nich placky z kynutého těsta, na které se rovnaly další suroviny. V průběhu 18. století pak pizza postupně dostala podobu, ve které ji známe dnes. V italské kuchyni se v té době také začala hojně užívat rajčata.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…
Jak na domácí pizzu
Pizza se stala rychle oblíbenou po celém světě. Těsto rozválené do kruhu, na kterém jsou naskládány další vhodné ingredience. Pizza má většinou rajčatový základ, dále se používá často šunka, trvanlivé salámy, různé sýry, zelenina. Existuje nepřeberné množství variant, záleží na fantazii majitele pizzerie a chuti konzumenta.
Kromě toho, že si na těsto můžete naskládat, co doma najdete, si můžete ve vlastní režii připravit i samotné těsto. Domácí těsto nedá příliš práce. Budete k tomu potřebovat asi 250 ml vlažné vody, 18 gramů droždí, lžičku cukru, půl kg hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje a lžičku soli. Vše nechat správně vykynout a roztáhnout na plech. Nejjednodušším způsobem, jak pizzu nebo spíš slaný koláč připravit v domácích podmínkách, je použít jako základ koupené listové těsto.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pizzy se vším všudy (kromě ančoviček)?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu