Den podomácku sušeného masa
Národní den
Dopřáváte si rádi sušené maso? Také jerky má v kalendáři svůj svátek. Den podomácku sušeného masa připadá na 27. listopadu. Proč je řeč jen o domácím sušeném mase? Protože kupované jerky je drahé a chuťově se masu, které si pěkně sami usušíte doma nemůže vyrovnat.
Sušené maso dokáže skvěle doplnit energii a pokud vyrážíte na výlet, je to ideální položka do batohu. Kousky nasoleného, kořeněného, sušeného masa jsou pro tělo výbornou vzpruhou. Málokdo přitom ví, že jde o chytrý vynález severoamerických indiánů. V jejich případě se jednalo o směs nejčastěji bizoního masa, sušeného ovoce a tuku. Takto upravené maso mělo mnoho výhod: dobře se přenášelo, skladovalo, a hlavně dlouho vydrželo. Takže si mohli z období nadbytku uchovat přebytky na tenčí období.
Jak vyrobit domácí jerky
Podobně jako indiáni si můžete jerky vyrobit také vy doma. Ideálním druhem masa na sušení je hovězí přední. Hlavní je použít libové kousky bez šlach. Vybrané maso je nejprve třeba nakrájet na zhruba 2 centimetry tlusté plátky, které pak nechte lehce zmrazit, což vám usnadní další krájeni, které bude potřeba. Takto připravené plátky masa nakrájejte na 3 milimetry silné proužky a ty pak umístěte do středně velké mísy. Maso je třeba zalít sójovou omáčkou s obsahem soli. Na 250 gramů masa by mělo připadnout 100 ml omáčky. Přidejte polévkovou lžíci Worcesterové omáčky, utřené stroužky česneku a namletý pepř. Poté dejte maso do uzavíratelné nádoby a nechte ho několik hodin marinovat v lednici.
Posledním krokem je samotné sušení. Ideální je, pokud máte k dispozici sušičku, v takovém případě postupujte podobně jako v případě sušení hub či ovoce – sušičku nastavte na 60 °C a maso v ní nechte 6 až 8 hodin. Pokud sušičku nemáte, můžete k sušení využít horkovzdušnou troubu. Jednotlivé kousky masa napíchejte na špejle a nechte v troubě nastavené na teplotu 50 °C asi 6 hodin. Maso je hotové v okamžiku, kdy je průsvitné a lze ho lehce zlomit. Třetí možností je nechat maso asi 8 hodin před výkonným větrákem.