Den polévky gazpacho
Národní den
Gazpacho má svůj den 6. prosince. Je to španělská studená zeleninová polévka, na kterou lidé v horkých letních dnech nedají dopustit. Skvěle osvěží, ale i zasytí, a jako lehký letní oběd ji uvítá každý milovník zeleniny. Do polévky gazpacho se používá pouze dobře zralá zelenina a jeho příprava je velmi jednoduchá.
Gazpacho nepochybně patří k tradičním španělským pokrmům, proto ho dnes můžeme vidět v mnoha různých podobách. Klasická a nejznámější je studená polévka, ale gazpacho se v horkých letních dnech podává také ve skle na baru, a oblíbené je i jako omáčka například k namáčení hranolek nebo krevet.
Mohlo by vás zajímat
Co nesmí v polévce gazpacho chybět?
Základní surovinou jsou zralá rajčata, dalšími složkami jsou zelené papriky, salátová okurka, jemná cibule, česnek, panenský olivový olej a vinný ocet. Správné konzistence a zahuštění polévky gazpacho dosáhneme bílým chlebem bez kůrky, na dochucení použijeme sůl a pepř. Suroviny dohladka rozmixujeme a před podáváním necháme vychladit v lednici. Podáváme ho ozdobené několika kostičkami okurky.
A pro milovníky studených polévek máme několik zajímavých receptů!