Den popcornu
Národní den
Den popcornu slavíme 19. ledna. Návštěvu kina nebo večerní pohodu u televize si bez misky čerstvého křupavého popcornu dovede představit jen málokdo. Navíc je bohatý na vlákninu a oproti jiným pochutinám obsahuje mnohem méně kalorií. A zkoušeli jste s ním ozdobit vánoční stromeček?
Na křupavé pochoutce z pukané kukuřice si pochutnávali už indiáni před více než 5 000 let. Aztékové pukání kukuřičných zrn považovali za magické a uctívali jím své bohy. Obliba popcornu se postupně rozšířila do celého světa, změnil se jen způsob konzumace - dnes už ho mlsáme jen jako pochutinu u sledování televize nebo v kině. Kromě klasického soleného máme na výběr z mnoha různých příchutí – nejoblíbenější bývá šunkový a sýrový, ale za zkoušku jistě stojí i máslový či česnekový.
Milovníci sladkého si přijdou na své s karamelovým či čokoládovým popcornem. Není ho nutné kupovat už hotový - s trochou šikovnosti zvládne skvělý popcorn doma připravit každý. Jak na to? Do rendlíku nebo hlubší pánve nalijeme trochu oleje (můžeme přidat i kousek másla), na něj vsypeme zrnka popcornové kukuřice, zakryjeme poklicí a pražíme při střední teplotě. Odstavíme z ohně až když je mezi pukáním interval asi 5 vteřin. Pánví nebo rendlíkem ještě zatřeseme a když popcorn přestane pukat úplně, přidáme do něj podle chuti sýr, karamel, rozpuštěnou čokoládu, nebo jen sůl. Čerstvá křehká a křupavá pochoutka je hotová.
Mohlo by vás zajímat
Víte, že je popcorn zdravý?
Zrnka kukuřice obsahují velké množství vlákniny a mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Proto by popcorn mohl být považován za dietní potravinu - ale pouze, když si ho připravíte doma sami. V hotovém koupeném je spousta přidaného tuku, soli a jiných dochucovadel. Doma připravený popcorn je tedy zdravější alternativou místo klasických bramborových chipsů či jiného křupavého mlsání k posezení u televize. A kdo nemá rád kukuřici, může si zkusit podle ověřených receptů připravit skvělý křupavý popcorn ze sýru, nebo pikantní květákový popcorn ochucený uzenou paprikou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den popcornu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na domácí popcorn? Příprava zabere pár minut a díky přepuštěnému máslu zůstane křupavý i po ochucení