Den probírky lednice
Národní den
Den probírky lednice v kalendáři najdeme 15. listopadu. Je to ideální příležitost vyčistit a případně i tento spotřebič odmrazit a připravit jej tak na blížící se adventní období, ve kterém dostávají lednice pořádně zabrat. Uvidíte, co najdete všechno za dobroty.
S probírkou lednice byste neměli čekat výhradně na tento den, ale dělat ji pravidelně. Zvláště pokud se z lednice line nepříjemný zápach či se namražuje. Při této události neváhejte vyhodit všechno, co je zkažené, plesnivé či to má prošlé datum spotřeby. Už jen z toho důvodu, že v lednici uchováváme jídlo, měla by být udržována v čistotě.
Pokud bojujete s nepříjemným pachem, máme pro vás několik tipů. Do spodní přihrádky můžete umístit misku s čerstvě mletou kávou či půlku citronu. Vhodným pohlcovačem zápachu je také jedlá soda.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně uspořádat potraviny v ledničce
Při probírce lednice je také čas zkontrolovat, zda máte správně zvolený skladovací systém. Ten je vhodný nejen ke zvýšení přehlednosti, ale hlavně pokud potraviny správně umístíte, měly by vydržet déle čerstvé. Jak tedy potraviny v lednici ideálně třídit:
- Horní police: krájené uzeniny, sladkosti, dipy, zbytky od večeře, lahůdky apod. Tj. všechno, co nemusíte vařit.
- Střední police: mléčné výrobky a vejce.
- Spodní police: maso a ryby.
- Zásuvky na zeleninu: ovoce, zelenina, listy, bylinky.
- Dveřní regály: džusy, koření, džemy, hořčice, kečup atd. – věci s nejdelší trvanlivostí. Pamatujte, že kvůli častému otevírání dveří ledničky, je teplota v přihrádkách na nich umístěných nejvyšší.