Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

březen
20

Den raviol


Den raviol
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den raviol najdeme v kalendáři 20. března. Tento druh plněných těstovin, které se skládají se dvou plátů těsta, patří k nejznámějším pokrmům italské kuchyně. S našimi typy a recepty si dokáže tu pravou Itálii udělat i doma! 

Ravioli jsou plněné těstoviny, které se skládají ze dvou plátů těsta, mezi nimiž je náplň. Pláty těsta jsou na okrajích spojené. Tento druh těstovin má většinou čtvercový tvar, ale můžete se setkat také se ravioli ve tvaru kruhu či půlkruhu. Jejich náplň může být masová. Její součástí bývá často ricotta, kterou je možné kombinovat se špenátem, muškátovým oříškem či citronovou kůrou. 

Těstoviny

Těstoviny (italsky pasta) pocházejí z Itálie a jsou pro ni typické, ovšem i u nás se těší velké oblibě. Těstoviny nejsou jen klasická kolínka a špagety, mají plno rozličných tvarů, barev a druhů.… Podívejte se na všechny těstoviny.

Jak na domácí ravioli

Vyrobit si ravioli můžete i v domácích podmínkách. Je to sice činnost zdlouhavá, ale výsledek bude stát za to. Základem těsta je mouka s vejcem. Na přípravu ravioli je ideální pšeničná hladká mouka „00“, která je velmi jemně mletá a výsledkem jsou lehké a jemné těstoviny. 

Těsto je třeba správně uhníst. Správně zpracované těsto poznáte tak, že stlačíte prst do středu těsta, a když ho zvednete, těsto by se mělo vrátit a získat zhruba svůj původní tvar. Pak jej nechte asi půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím můžete připravit náplň. Chutná je třeba hrášková náplň. Náplň by měla být pastovitá, neměla by být mokrá, jinak budou těstoviny příliš lepit. Aby těstoviny nepropíchla, neměla by být ani příliš hrubá.

Těsto rozválejte na placku tenkou asi 2 mm. Vykrájejte příslušné tvary a do jejich středu naneste lžičkou předem připravenou náplň. V každé ravioli by mělo mít tolik náplně, aby hezky vypadala a bylo možné dobře utěsnit okraje. Okraje těstovin lehce potřete vodou, aby se hezky utěsnily a nelámaly se během vaření. Když je budete chtít rovnou vařit, připravte si osolenou vroucí vodu, do které budete postupně dávat ravioli zhruba na 3 minuty. Ravioli, které vyplavou na nahoru, můžete vyndat – jsou hotové.
 

Kdo by neměl promeškat Den raviol?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Naposledy jste si prohlédli