Den řízků
Národní den
Řízek neboli tepelně upravený plátek masa naklepaný paličkou, patří mezi klasické pokrmy. Někdo si jej vychutnává v trojobalu, další jej má raději bez obalu. Ať máte rádi řízek obalovaný nebo přírodní, pojďte si tuto pochoutku vychutnat 9. září, tedy v den na, na který připadá Den řízků.
dKdo by odolal šťavnatému masíčku v pěkně křupavém obalu s brambory či bramborovým salátem? Na našem webu najdete mnoho receptů na přípravu těch nejlepších řízků, z kterých si můžete vybrat podle chuti. Kdo by neznal trojobal -hladká mouka, vejce a strouhanka? Pak už stačí jen vybrat správné maso a máte vyhráno. Na řízky je nejoblíbenější vepřová krkovička či kuřecí prsa a stehna. Za slavnostní jídlo je považován řízek telecí. V oblibě jsou řízky nejenom v trojobalu, ale také v těstíčku. Nejsou sice tak křupavé, ale za to vynikají svou šťavnatostí. Obal pomáhá k tomu, aby se maso při tepelné úpravě nevysušilo. Na řízky v těstíčku se nejlépe hodí maso určené pro minutkovou úpravu, tedy nejlépe kuřecí prsa.
Další typy řízků
Další specialitou jsou tzv. řízky naruby. Ty se nejprve obalují ve strouhance a vajíčko přijde na řadu až potom. Ideální je strouhanku do řízku pořádně vtlačit. Může ji do nich i vklepat. Na řízky naruby lze použít jakékoliv maso. V našich receptech najdete obrácené řízky z bůčku nebo obrácené hovězí řízky pečené v troubě. Pokud chcete připravit k nedělnímu obědu něco speciálního, můžete zkusit třeba prezidentské řízky zapečené v troubě se salámem. A na závěr si necháme pravý vídeňský řízek, jehož dokonalou chuť zajistí správné naklepání, hrubší strouhanka i krátké smažení.