Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

listopad
24

Den sardinek


Den sardinek
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den sardinek je v kalendáři 24. listopadu. Těmto malým rybkám propůjčil své jméno středozemní ostrov Sardinie. Avšak pozor. Sardinka není konkrétní druh ryb, ale označení pro libovolnou malou rybičku. Často se za sardinky vydávají malí sledi, ale můžeme se setkat s více než dvěma desítkami druhů. Oblíbené jsou sardinkové pomazánky, ideální jsou také na grilování.

Sardinky mají v kuchyni poměrně pestré využití. Jejich pevné maso a vysoký obsah tuku je přímo předurčuje pro grilování. Grilovat se dají v alobalu i grilovacím košíku, mohou být naložené do marinády, zabalené do slaniny nebo napíchnuté na špíz. Je možné je také smažit. Stačí osmahnout cibulku a česnek, přidat sardinky v rajčatové šťávě, důkladně prohřát a rychlá večeře je na světě.

Sardinky do pomazánek i rovnou k jídlu

Tyto drobné rybky mají velice jemné kosti, které se dají jíst. Po tepelné úpravě se dokonce téměř rozpadnou a není třeba je řešit.

Často se s nimi setkáte v konzervě, právě konzervované sardinky se využívají pro přípravu pomazánek. Stačí dát do misky vybrané ingredience včetně sardinek, okořenit dle chuti a třeba vidličkou vše smíchat a rozdrobit.

Když takovou konzervu otevřete, hned je jasné, proč se říká „tlačit se jako sardinky". Nejjednodušší způsob využití těchto ryb je vyndat je z konzervy a dát si je na toast či do hotových těstovin.

Kdo by neměl promeškat Den sardinek?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie