Den sardinek
Národní den
Den sardinek je v kalendáři 24. listopadu. Těmto malým rybkám propůjčil své jméno středozemní ostrov Sardinie. Avšak pozor. Sardinka není konkrétní druh ryb, ale označení pro libovolnou malou rybičku. Často se za sardinky vydávají malí sledi, ale můžeme se setkat s více než dvěma desítkami druhů. Oblíbené jsou sardinkové pomazánky, ideální jsou také na grilování.
Sardinky mají v kuchyni poměrně pestré využití. Jejich pevné maso a vysoký obsah tuku je přímo předurčuje pro grilování. Grilovat se dají v alobalu i grilovacím košíku, mohou být naložené do marinády, zabalené do slaniny nebo napíchnuté na špíz. Je možné je také smažit. Stačí osmahnout cibulku a česnek, přidat sardinky v rajčatové šťávě, důkladně prohřát a rychlá večeře je na světě.
Sardinky do pomazánek i rovnou k jídlu
Tyto drobné rybky mají velice jemné kosti, které se dají jíst. Po tepelné úpravě se dokonce téměř rozpadnou a není třeba je řešit.
Často se s nimi setkáte v konzervě, právě konzervované sardinky se využívají pro přípravu pomazánek. Stačí dát do misky vybrané ingredience včetně sardinek, okořenit dle chuti a třeba vidličkou vše smíchat a rozdrobit.
Když takovou konzervu otevřete, hned je jasné, proč se říká „tlačit se jako sardinky". Nejjednodušší způsob využití těchto ryb je vyndat je z konzervy a dát si je na toast či do hotových těstovin.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den sardinek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky