Den skořice
Národní den
Den skořice si připomínáme každoročně 1. listopadu. Dopřát si ji však můžeme každý den, má totiž příznivý vliv na trávení a imunitu. Vůně tohoto aromatického koření se pojí s podzimem a zimou. Zcela neodmyslitelně patří k adventu. Bývá kupříkladu nezbytnou složkou mnoha horkých nápojů.
Skořice je známá už od starověku. Rozeznáváme dva druhy skořice – cejlonskou a čínskou. Pravá je pouze ta ze Srí Lanky, tedy cejlonská. Po usušení tvoří kůra cejlonské skořice charakteristické tenké svitky. Čínská, na kterou často narazíte v obchodech, je pouze její náhražkou.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Skořice skvěle voní, skvěle chutná a je zdravá
Toto koření má mnoho pozitivních zdravotních účinků na lidský organismus, posiluje imunitní systém, což je zvláště dobré s nástupem chladných dnů. Kromě toho skvěle voní a dodává příslušným pokrmům nezaměnitelnou nasládlou chuť. Skořicí lze vylepšit celou řadu pokrmů – sladkých i slaných. Zdaleka by neměla být součástí jen vánočního jídelníčku.
Tradičně patří k jablkům, skořici můžeme nasypat třeba na jablka ve štrúdlu. Ve skořicovém cukru je možné obalovat smažená jablka v těstíčku. Bez skořice si lze jen stěží představit mnoho horkých nápojů, třeba svařák nebo punč. Hodí se též do horké čokolády. Vyhlášení jsou skořicoví šneci neboli Kanellbular, což je jeden z největších švédských vynálezů. Vyzkoušet je můžete podle našeho receptu. Voňavým a křehkým rolkám rozhodně nikdo neodolá.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den skořice?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká