Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

září
20

Den smažené rýže


Den smažené rýže
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den smažené rýže slavíme každoročně 20. září. Jde o specialitu asijské kuchyně. Smažená rýže může být skvělou přílohou, ale i výborným hlavním jídlem. Recept na přípravu je velmi jednoduchý. Proto je tento pokrm tak oblíbený.

Smaženou rýži si můžete dopřát, pokud dostanete chuť na asijskou kuchyni. Nebo v případě, že jste uvařili rýže hodně a potřebujete ji nějak využít. Víte, jak na smaženou rýži? Základem je předem uvařená rýže, která pak smažíme na pánvi. Taková smažená rýže může posloužit jako příloha i jako hlavní jídlo. Můžeme ji podávat s masem i bez něj.

Recept na domácí smaženou rýži

Jak připravit smaženou rýži? Nejprve na pánvi rozpalte rostlinný olej a udělejte  dvě míchaná vejce, která pak dejte stranou. Na pánvi rozehřejte další tuk a přidejte vybranou zeleninu: půl hrnku cibule, čtvrt hrnku mrkve a hrášku, a dva stroužky česneku. Poté zeleninu orestujte a také ji odkládejte stranou. Následně přidejte do pánve dva hrnky předem uvařené rýže a sójovou omáčku. Dobře promíchejte. Po chvilce smažení přidejte zpět zeleninu a vejce. Osolte a opepřete podle chuti, a voilà! Vaše domácí smažená rýže je připravena k podávání. Pokrm se smaženou rýží můžete doplnit o hovězí, kuřecí či vepřové maso. Hodí se také krevety. Zarytí milovníci asijské kuchyně mohou přidat také zázvor, sezamová semínka nebo ústřicovou omáčku.

Kdo by neměl promeškat Den smažené rýže?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie