Den "Sněz jablko"
Mezinárodní den
Každou třetí sobotu v září nastává Mezinárodní den Sněz jablko. Tyto plody jsou nejenom chutné, ale i zdravé. Dopřejte si proto jedno nebo klidně i více. A ideálně každý den.
Na starém přísloví, které praví, že když si dáte jedno jablko denně, vyhnete se lékaři, bude něco pravdy. Jablka jsou totiž bohatým zdrojem důležitých vitamínů, minerálů, sacharidů, antioxidantů, vlákniny a dalších prospěšných látek. Navíc se jablka těší oblibě, protože si je leckdo sám pěstuje.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablka mají v kuchyni široké uplatnění
Dopřejte si jablko čerstvé nebo jej využijte jako surovinu v kuchyni. Jen málokterá potravina má takové široké využití. Může být součástí mnoha dezertů, dortů, štrúdlů, dá se také zpracovat do kompotu, marmelády, kečupu, přesnídávky, smoothie, zmrzliny či džusu. S jablky můžete péct, smažit, vařit, grilovat i dusit.
Jablka nejsou k zahození ani v kombinaci s masem. Nejvíce se jablka hodí k drůbeži, ale i vepřové maso nebo klobásky získají na lahodnosti, pokud je zkombinujete s jablky.
Skvěle se také dají zařadit do dětského jídelníčku, tepelně upravené už po ukončeném 6. měsíci života. Syrová pak je doporučeno od 8. měsíce života dítěte.
Jablka mají svůj původ ve střední Asii, dnes si na těchto lahodných plodech pochutnávají lidé po celém světě. Vybírat je z čeho. Existuje totiž zhruba 3500 různých odrůd jablek.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den "Sněz jablko"?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Jablka mají v kuchyni široké využití, od moučníků a sladkých jídel přes kombinace s masem po různé saláty
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu