Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Den "Sněz jablko"


Den "Sněz jablko"
Zdroj: Pixabay

Mezinárodní den

Každou třetí sobotu v září nastává Mezinárodní den Sněz jablko. Tyto plody jsou nejenom chutné, ale i zdravé. Dopřejte si proto jedno nebo klidně i více. A ideálně každý den.

Na starém přísloví, které praví, že když si dáte jedno jablko denně, vyhnete se lékaři, bude něco pravdy. Jablka jsou totiž bohatým zdrojem důležitých vitamínů, minerálů, sacharidů, antioxidantů, vlákniny a dalších prospěšných látek. Navíc se jablka těší oblibě, protože si je leckdo sám pěstuje.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jablka mají v kuchyni široké uplatnění

Dopřejte si jablko čerstvé nebo jej využijte jako surovinu v kuchyni. Jen málokterá potravina má takové široké využití. Může být součástí mnoha dezertů, dortů, štrúdlů, dá se také zpracovat do kompotu, marmelády, kečupu, přesnídávky, smoothie, zmrzliny či džusu. S jablky můžete péct, smažit, vařit, grilovat i dusit.

Jablka nejsou k zahození ani v kombinaci s masem. Nejvíce se jablka hodí k drůbeži, ale i vepřové maso nebo klobásky získají na lahodnosti, pokud je zkombinujete s jablky.

Skvěle se také dají zařadit do dětského jídelníčku, tepelně upravené už po ukončeném 6. měsíci života. Syrová pak je doporučeno od 8. měsíce života dítěte.

Jablka mají svůj původ ve střední Asii, dnes si na těchto lahodných plodech pochutnávají lidé po celém světě. Vybírat je z čeho. Existuje totiž zhruba 3500 různých odrůd jablek.

Kdo by neměl promeškat Den "Sněz jablko"?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie