Den špaget
Národní den
Den špaget najdete v kalendáři 4. ledna. Těstovin je na výběr nepřeberné množství, právě špagety patří k těm nejznámějším. Mezi nejoblíbenější patří boloňské špagety a krémové špagety carbonara.
Špagety jsou synonymem italské kuchyně a mají mnoho podob. Hodí se k nim jednoduché omáčky jako je pesto či aglio e olio, které k nim krásně přilnou. Spaghetti aglio e olio je tradiční italský těstovinový pokrm, který pochází z Neapole. Na oleji zpěníme česnek. Přidáme sušená rajčata a chvíli restujeme. Poté přidáme hrst petrželky, promícháme a odstavíme. Mezitím uvaříme špagety, které pak smícháme s připravenou směsí.
Špagety
Ačkoliv je těstovin nepřeberné množství, jeden druh vyčnívá a tím jsou špagety. Představují synonymum italské kuchyně a mají tolik podob, že byste je mohli jíst každý den, přesto se jich nepřejíte.… Podívejte se na všechny špagety.
Jak připravit špagety
Patrně nejznámějším těstovinovým pokrmem na světě jsou špagety carbonara. Spojení „alla carbonara“ se do češtiny překládá „po uhlířsku“. Jde o jídlo jednoduché na přípravu, ale s velmi výraznou chutí. Pokrm jemně voní slaninou a česnekem. A Italové jsou na něj jaksepatří hrdí. I proto najdeme v kalendáři Mezinárodní den spaghetti carbonara, připadá každoročně na 6.dubna.
Při přípravě špaget je nejdůležitější, abychom je vařili v dostatečném množství vody. Dbejte na pravidlo, že na každých 100 gramů těstovin je potřeba 1 litr vody. Lepší je použít větší hrnec, aby špagety měly dost prostoru a uvařili se ze všech stran.