Den šunky
Národní den
15. dubna je den šunky a vy jej můžete hned ráno při snídani oslavit kvalitním kouskem tohoto delikátního výrobku. Pokud jste milovníci šunky, jistě vás bude zajímat, kolik let vlastně slaví nebo jak si ji připravit doma?
Šunka je masný výrobek, který se připravuje dušením, uzením nebo sušením masa, jenž obsahuje méně vody a jemná vlákna. Typická pro českou kuchyni je šunka drůbeží a vepřová a pak i šunka hovězí. Pokud bychom se chtěli podívat do historie, prameny uvádějí, že první odborníci na prosolování a sušení masa byli Keltové, což znamená, že má tato dobrota již více než 2500 let. Šunka je ideální pro studenou i teplou kuchyni. Od obloženého pečiva, chutných předkrmů nebo bohatých pomazánek po pizzy, těstoviny aj.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí šunku?
Můžeme použít kuřecí maso, vepřovou pečeni, kýtu, plecko i hovězí zadní. Je možné šunku udělat v šunkovaru, což je podle názvu přístroj, který vám šunku pomůže snadno uvařit. Podle všeho jej používaly již naše babičky, tak se zkuste po nějakém doma podívat. Další možností je šunku prostě uvařit v hrnci s vodou, kde poctivě hlídáme teplotu i délku vaření sami. Další otázkou je užití rychlosoli, což je směs k nakládání masa a zajišťuje růžovou barvu, typickou vůni uzeniny i samotnou konzervaci, ale obsahuje dusitany (soli kyseliny dusité), které bohužel nejsou pro naše tělo vůbec zdravé. S receptem na domácí šunku vám pomůže náš plný receptář.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den šunky?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Jestli chcete opravdu poctivou šunku, sáhněte po vyzkoušené metodě našich babiček