Den sušeného masa
Národní den
Ať už si vyrábíte vlastní sušené maso, občas si jej dáte jako dobrotu k filmu, nebo jste jej ještě nikdy neochutnali, 12. června je Den sušeného masa a doporučujeme ochutnat. Na trhu existuje mnoho variant z různého masa i koření.
Sušené maso je dehydratované maso tedy zbavené vody a naložené do soli nebo jiného koření. Podle všeho mělo sušené maso své místo už ve Starém Egyptě, ale techniku sušení masa plně ovládli Indiáni na americkém kontinentu. Maso zpracované do sušeného stavu se označuje anglickým slovem jerky, které najdeme u většiny obchodních produktů u nás, to pochází z kečuánského ch’arki a znamená pálit. Proč sušit maso? Maso je jedna ze základních složek naší potravy, neboť obsahuje mnoho potřebných bílkovin. Jeho vysušením zachováme důležité látky a máme produkt, který se nezkazí a je skladný a lehký, což zajistilo všem cestovatelům, loveckým národům, pastevcům a nomádům i vojákům během válek potřebnou výživu. Maso se původně sušilo mnoha způsoby, např. na slunci, na vzduchu nebo pomocí větru, poté se maso zasolilo a čekalo se. Samotný proces sušení trval dny i měsíce. Později se přidalo zauzení masa a přidávaly se další druhy koření pro lepší chuť. A kde můžete maso v sušené podobě ochutnat? Po celém světě. Liší se názvem, přípravou a velkým spektrem koření, ale princip je stále stejný. A dokonce i ve vesmíru, důležitý zdroj bílkovin patří do jídelníčku astronautů již desítky let.
Mohlo by vás zajímat
Jak se suší maso?
Základem je libové a zcela čerstvé maso zbavené tučných a šlachovitých částí. Maso se nakrájí na stejně široké plátky, přidá se koření nebo marináda, maso se uloží do chladu a počkáme na promíchání chutí. Poté se rozloží v sušícím zařízení a probíhá sušení klidně i desítky hodin. Ideální jerky je nepřesušené, bez konzervantů, ale chutné a trvanlivé. Výsledný produkt je bez chemie, laktózy i lepku a má vysoký obsah bílkovin. Pokud si zoufáte, že máte rádi jen určité druhy masa, nemusíte. Sušené maso se připravuje z velkého spektra mas a dokonce i z ryb. Ochutnáte?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den sušeného masa?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Historie na talíři: Indiáni původně žili hlavně z kukuřice, fazolí a dýně. Bílí osadníci z Evropy přinesli sádlo, cukr a mouku a s tím i nemoci...
Vyrobte si domácí sušené maso! Jednoduchý návod na dokonalé jerky nejen pro muže
Jídelníček kosmonautů: Od masové pasty v tubě po pizzu a létající pudink