Den švédských stolů
Národní den
Den švédských stolů připadá každý rok na 2. ledna. Samoobslužné bufety s obloženými mísami, chlebíčky a jednohubkami přijdou vhod při silvestrovské oslavě i narozeninové party. Výhodou je, že studené pokrmy se dají připravit dopředu, a vy se pak můžete věnovat hostům.
Metoda podávání jídla formou švédský stolů pochází, jak už název napovídá, ze Skandinávie. Švédsky se jí říká smörgåsbord, což neznamená doslova švédský stůl, ale stůl, ze kterého si člověk bere sendviče.
K této metodě stravování je potřeba velký stůl, na který se vyskládají nejrůznější pokrmy, většinou studené kuchyně, ale možné je nabídnou i něco teplého. Strávník si pak odebírá, na co má zrovna chuť či co ho zaujme. Tato metoda se používá nejen na oslavách, ale využívají ji též restaurace či hotely. Na svých cestách se často setkáte se snídaní metodou švédských stolů.
Studená kuchyně
Výhodou všech studených pochoutek je rychlá a jednoduchá příprava, která se obejde bez tepelného zpracování a tudíž může zachránit nejednu hospodyňku při nečekané návštěvě. Česká studená kuchyně… Podívejte se na všechny studená kuchyně.
Jak připravit švédské stoly
Švédské stoly jsou zpravidla plné pochoutek studené kuchyně. Pokud chcete nabídnout hostům také něco teplého, zvolte raději různé pečeně, masové rolády apod. Ty se totiž dají dobře krájet a jíst i ve stoje. Doporučuje se podávat je bez přílohy. Na zakousnutí stačí čerstvé pečivo.
Švédské stoly se mohou prohýbat pod sýrovými mísami, masovými nářezy, roládami, plněnými vejci, zeleninou, obloženými chlebíčky atd. Chybět by neměly saláty. Záleží zpravidla na zásobách a apetitu našich hostů.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den švédských stolů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu