Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

leden
2

Den švédských stolů


Den švédských stolů

Národní den

Den švédských stolů připadá každý rok na 2. ledna. Samoobslužné bufety s obloženými mísami, chlebíčky a jednohubkami přijdou vhod při silvestrovské oslavě i narozeninové party. Výhodou je, že studené pokrmy se dají připravit dopředu, a vy se pak můžete věnovat hostům.

Metoda podávání jídla formou švédský stolů pochází, jak už název napovídá, ze Skandinávie. Švédsky se jí říká smörgåsbord, což neznamená doslova švédský stůl, ale stůl, ze kterého si člověk bere sendviče

K této metodě stravování je potřeba velký stůl, na který se vyskládají nejrůznější pokrmy, většinou studené kuchyně, ale možné je nabídnou i něco teplého. Strávník si pak odebírá, na co má zrovna chuť či co ho zaujme. Tato metoda se používá nejen na oslavách, ale využívají ji též restaurace či hotely. Na svých cestách se často setkáte se snídaní metodou švédských stolů. 

Studená kuchyně

Výhodou všech studených pochoutek je rychlá a jednoduchá příprava, která se obejde bez tepelného zpracování a tudíž může zachránit nejednu hospodyňku při nečekané návštěvě. Česká studená kuchyně… Podívejte se na všechny studená kuchyně.

Jak připravit švédské stoly

Švédské stoly jsou zpravidla plné pochoutek studené kuchyně. Pokud chcete nabídnout hostům také něco teplého, zvolte raději různé pečeně, masové rolády apod. Ty se totiž dají dobře krájet a jíst i ve stoje. Doporučuje se podávat je bez přílohy. Na zakousnutí stačí čerstvé pečivo.

Švédské stoly se mohou prohýbat pod sýrovými mísami, masovými nářezy, roládami, plněnými vejci, zeleninou, obloženými chlebíčky atd. Chybět by neměly saláty. Záleží zpravidla na zásobách a apetitu našich hostů. 

Kdo by neměl promeškat Den švédských stolů?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie