Den světlého ležáku
Národní den
Den světlého ležáku připadá na 10. prosince. Málokterý nápoj zažene žízeň lépe než orosená sklenice perlivého zlatého moku s vysokou čepicí pevné bílé pěny na povrchu. I proto není divu, že se Češi již desítky let drží na nejvyšší příčce celosvětového žebříčku spotřeby piva na osobu.
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých teplotách (10-12 °C). Po procesu kvašení minimálně měsíc leží – odtud pochází označení “ležák”. Mezi nejznámější druhy ležáků patří české plzeňské pivo, vídeňský ležák, nebo německý Bock.
Mohlo by vás zajímat
Pivo využijeme i při vaření
Přidáme-li trochu piva do kynutého pečiva, podpoříme tím kynutí. Na výsledné chuti nic nepoznáme a hotové pečivo bude nadýchanější. Pivem můžeme i potřít povrch pečiva před upečením, pak bude mít krásnou tmavou barvu a bude lesklé. Marináda s pivem maso nejen zkřehčí, ale po upečení nebo ugrilování bude mít jemně karamelovou chuť. Pivo můžeme přidat také do různých těstíček, ve kterých pak maso smažíme. A kdo by neznal klasické české buřty na pivu?