Den tatarské omáčky
Národní den
Den tatarské omáčky patří každoročně ke 4. březnu. Smažený sýr nebo květák v trojobalu si jen málokdo z nás dokáže představit bez sladkokyselé tatarky se zeleninou, bylinkami a kořením. Teprve správně ochucená tatarská omáčka doladí celkový dojem z hotového pokrmu k dokonalosti.
Základem každé tatarské omáčky je majonéza. Tu skvěle doplňuje najemno nasekaná cibule a sterilované okurky, někdo podle chuti přidává i zeleninu ve sladkokyselém nálevu, worchester, ocet či hořčici. Tatarku koupíme sice v každém obchodě s potravinami, ta doma připravená je ale nesrovnatelně lepší, chutnější a jistě i kvalitnější – víme přesně, co do ní přidáváme. Domácí tatarskou omáčku můžeme připravit z kupované majonézy nebo majolky, do které přidáme několik doplňujících surovin. Nebo si tatarku připravíme doma úplně od základu – nejdříve domácí majonézu z vajec a oleje, a do ní pak přidáme ostatní suroviny, podle prověřeného receptu. Příznivci zdravého životního stylu mohou zkusit odlehčenou variantu tatarky z bílého jogurtu.
Mohlo by vás zajímat
Tatarská omáčka nejen jako příloha
Tatarku sice nejčastěji používáme zastudena jako přílohu k masu nebo smažené zelenině, není to ale rozhodně její jediné uplatnění. Tatarská omáčka nabízí ještě mnoho dalších způsobů, kde ji v kuchyni využít. Můžeme do ní nakládat maso - díky její kyselosti bude maso naložené v tatarce alespoň na několik hodin po usmažení dokonale šťavnaté a křehké. Tatarku z masa po proležení neoplachujeme, ale rovnou maso obalíme v mouce nebo v těstíčku a smažíme. Velmi chutné a oblíbené je také šťavnaté maso zapečené pod vrstvou tatarky smíchané se smetanou a posypané sýrem.