Den ústřic
Národní den
Chuť ústřic může být pro někoho hodně nezvyklá, ale kdo si je oblíbí, bude je pravidelně vyhledávat. Tato delikatesa, kterou se hodí konzumovat třeba spolu s vínem, obsahuje důležité proteiny a vitamíny. Den ústřic najdeme v kalendáři pod datem 5. srpna.
Ústřice jsou mořští živočichové, rod čeledi ústřicovitých. z nichž nejznámější je ústřice jedlá. Ústřice zaujímají mezi mušlemi a korýši výjimečné místo. Jde o nenápadnou, šedivou mušli, kterou mají v oblibě labužníci ve všech koutech světa. Historie konzumace ústřic je velmi dlouhá. Traduje se, že už v období antiky, byly na území dnešní Itálie dováženy ústřice z Británie a Galie. Měly být transportovány v amforách se slanou vodou. Protože se ústřice konzumují zaživa, je nejdůležitější, aby byly čerstvé. Když se k nim dostanete, tak raději zkontrolujte místo původu a datum výlovu. Čerstvé ústřice by měly přirozeně vonět mořem, měly by být vlhké a lesklé. Na určení čerstvosti existuje jednoduchý test. Vezměte ústřici do ruky a zkuste s ní zatřást. Pokud zní dutě, je něco špatně. Měli byste mít pocit, že obsahuje vodu. Voda by z lastur neměla vytéci, protože pak by ústřice zahynula. Proto je v lednici skladujte hlubší stranou dolů a kontrolujte, zda jsou zavřené. Ústřice měla ve velké oblibě prvorepubliková smetánka. Ústřice se podávaly na ledu s citronem, s octovou zálivkou nebo zapečené.
Mohlo by vás zajímat
Jak si vychutnat ústřice
Tato delikatesa je vyzdvihována kvůli specifické nasládlé krémové chuti, ale také více než příznivým nutričním hodnotám. A jak se podávají? Buďto syrové, gratinované přímo v lastuře nebo uzené. Dobře si rozumí s jemnými omáčkami, holandskou či vinnou pěnou. Na dochucení podáváme citron nebo čerstvě drcený pepř, oblíbená je také zálivka z octa a jemně nasekané šalotky. Pokud ochutnáváte ty kluzké mořské potvůrky poprvé, patrně to na vás nezanechá skvělý dojem. Ale pokud se k nim časem vrátíte, jejich kouzlo jistě objevíte.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den ústřic?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky