Den zavařování
Národní den
Každý rok je 23. říjen v kalendáři označen jako Den zavařování. S naprostou jistotou se dá říct, že se se zavařováním setkal úplně každý z nás. Ať při zpracovávání surovin ze zahrádky nebo pak jako konzument doma vyrobených či koupených zavařenin.
Zavařené potraviny nebo jen suroviny mají velmi dlouhou trvanlivost, proto zavařujeme vše, co nám zahrádka, políčko nebo les poskytnou. Všechna zelenina, ovoce, houby i pokrmy z nich připravené, jsou zavařením uchované na velmi dlouhou dobu.
Zavařeniny
Zavařování a nakládání jsou nejlepší způsoby, jak můžeme oblíbeným potravinám prodloužit trvanlivost a dopřát si je kdykoliv během roku. Zavařovat se dají různé druhy ovoce, nejčastěji v podobě… Podívejte se na všechny zavařeniny.
Umíte si představit celou tu obrovskou škálu zavařenin?
Ovoce: ve vlastní šťávě, s cukrem, marmelády, džemy, rosoly, povidla, džusy, mošty, šťávy
Zelenina: na sladkokyselo, na kyselo, v soli, jako kečupy a zeleninové hořčice, chutney, lečo, čalamády
Houby: ve vlastní šťávě, v soli, na kyselo, čalamáda
Maso: maso ve vlastní šťávě, paštiky, uzené, tlačenka nebo masové vývary
Zavařování potravin je snadné, a tak není divu, že takto zpracovává suroviny mnoho lidí. Uchovávají si je na dobu, kdy přejde jejich sezona a pak stačí jen sáhnout do spíže pro zavařeninu…
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den zavařování?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo