Den zdobení dortů
Národní den
Den zdobení dortů slavíme každý rok 10. října. A čím tento svátek lépe oslavit než tak, že zkusíte nazdobit ten nejhezčí dort? I když se někdy nepodaří přesně podle našich představ, s radostí si na něm pochutná celá rodina, nebo si ho vychutnáte u šálku kávy s kamarádkami.
Zdobené dorty se postupem času staly tak žádanými, že se žádná svatba ani oslava narozenin bez nich neobejde. Dort totiž splňuje dva důležité úkoly najednou – efektně ozdobí sváteční stůl, lidé se jeho krásou pokochají, a pak, po nakrájení, každý dostane svoji porci a může si vychutnat lahodnou kombinaci vláčného korpusu a nadýchaného krému. Podoba zdobených dortů se v průběhu let značně změnila. Každý si jistě pamatujeme dorty po stranách obmazané silnou vrstvou máslového krému, kterou pokrýval strouhaný kokos nebo mleté ořechy, povrch dortu býval zalitý čokoládovou polevou a po obvodu dozdobený špičkami z krému ještě doplněnými stříbrnými či zlatými perličkami nebo kuličkami želé.
Zdobení dortů, sladkého pečiva
Recepty této podkategorie přivítá každý, kdo si rád se zdobením pečiva vyhraje. Zdobenými dětskými dorty počínaje, přes svatební cukroví až ke zdobenému velikonočnímu a vánočnímu drobnému pečivu. … Podívejte se na všechny zdobení dortů, sladkého pečiva.
Jak se dorty zdobí dnes?
V dnešní době je ve zdobení dortů trendy spíše jednoduchost. Ať už budeme dort zdobit jakýmkoli způsobem, důležité je zvolit správný druh korpusu – lehký piškotový, nebo hutnější, ale vláčný ořechový či čokoládový. Možností je samozřejmě daleko více, záleží na chuti budoucího oslavence. Pak na zdobení dortu připravíme vhodný krém – opět máme desítky možností. Pevnější máslový nebo pudinkový krém, nadýchaná šlehačka (bílá nebo pařížská), nebo, v poslední době stále více oblíbený krém z mascarpone a šlehačky.
Korpus rovnoměrně prokrojíme dlouhým nožem nebo cukrářskou strunou na několik stejně vysokých plátů a dort promažeme krémem. Celý dort můžeme jednoduše zalít hladkou čokoládovou polevou a nahoru poklást čerstvé ovoce, nebo korpus obmažeme krémem a potáhneme tenoučce vyváleným plátem potahovací hmoty (fondánu). Kdo si příliš nevěří v kreativním zdobení krémem či barvami, může k dozdobení dortu použít marcipánové postavičky nebo oblíbenou filmovou či pohádkovou postavu, vytištěnou jedlými barvami na fondánu nebo jedlém papíře. A svíčky samozřejmě nesmějí chybět!
Opravdoví profesionálové umí vytvořit dorty, které působí dojmem uměleckého díla. Používají techniky jako je špachtlování – nanášení krému cukrářskou špachtlí nejčastěji do tvaru květů, malování potravinářskými barvami štětečkem, zdobení zrcadlovou polevou a mnoho dalších.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den zdobení dortů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Slavný cukrář radí, jak na perfektní dortový korpus. Tenhle recept se vždycky povede