Den zelí
Národní den
Zelí najdeme ve velkém množství našich tradičních receptů. Této zelenině se u nás totiž vždy dobře dařilo. Z čehož můžeme mít radost, neboť je plné vitamínů. Oslavit to můžeme 17. února, tedy v Den zelí.
Zelí se skvěle hodí třeba k pečené kachně. Zelí se ke kachní pečínce připravuje na mnoho způsobů. Někdo dává přednost zelí kysanému, další má rád zelí zahuštěné. Oba druhy se dají připravit z bílého i červeného zelí. Ke kachně (a další drůbeži) se hodí servírovat spíše zelí červené, bílé zelí patří tradičně do klasiky vepřo-knedlo-zelo. Podušené kysané zelí se řadí k našim nejoblíbenějším zeleninovým přílohám.
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice
Kdo má v oblibě kysané zelí, které je velmi zdravé, pak možná ví, že jeho příprava se dá snadno zvládnout i ve skromných domácích podmínkách. A to bez nutnosti šlapat zelí v sudu. Postačí k tomu obyčejná zavařovací sklenice. Kysané nebo také kvašené zelí je vlastně běžné hlávkové zelí nakrájené nebo nakrouhané nadrobno, které se pak nechá zkvasit pomocí bakterií mléčného kvašení. V dřívějších dobách se zelí nechávalo kvasit ve velkých kameninových nádobách. Jde to však i bez šlapání bosýma nohama a velkých nádob. Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den zelí?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů