Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

únor
17

Den zelí


Den zelí
Zdroj: Pixabay

Národní den

Zelí najdeme ve velkém množství našich tradičních receptů. Této zelenině se u nás totiž vždy dobře dařilo. Z čehož můžeme mít radost, neboť je plné vitamínů. Oslavit to můžeme 17. února, tedy v Den zelí.

Zelí se skvěle hodí třeba k pečené kachně. Zelí se ke kachní pečínce připravuje na mnoho způsobů. Někdo dává přednost zelí kysanému, další má rád zelí zahuštěné. Oba druhy se dají připravit z bílého i červeného zelí. Ke kachně (a další drůbeži) se hodí servírovat spíše zelí červené, bílé zelí patří tradičně do klasiky vepřo-knedlo-zeloPodušené kysané zelí se řadí k našim nejoblíbenějším zeleninovým přílohám.

Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice

Kdo má v oblibě kysané zelí, které je velmi zdravé, pak možná ví, že jeho příprava se dá snadno zvládnout i ve skromných domácích podmínkách. A to bez nutnosti šlapat zelí v sudu. Postačí k tomu obyčejná zavařovací sklenice. Kysané nebo také kvašené zelí je vlastně běžné hlávkové zelí nakrájené nebo nakrouhané nadrobno, které se pak nechá zkvasit pomocí bakterií mléčného kvašení. V dřívějších dobách se zelí nechávalo kvasit ve velkých kameninových nádobách. Jde to však i bez šlapání bosýma nohama a velkých nádob. Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě.

Kdo by neměl promeškat Den zelí?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie