Den zmrzliny
Národní den
Den zmrzliny slavíme každý rok třetí neděli v červenci – a jak tento významný den oslavit lépe, než právě miskou této lahodné smetanové či ovocné mražené dobroty? A když si troufneme vyrobit zmrzlinu domácí, možností je nekonečně mnoho. Čokoládová, vanilková, kokosová, nebo snad ovocná?
Bez zmrzliny se neobejde žádný krásný letní den, mlsají ji rády děti, ale i dospělí. Ať už ovocná kopečková, točená smetanová, nebo rovnou celý zmrzlinový pohár třeba ještě se šlehačkou navíc, každý zvolí podle své chuti. Důležité však je, aby zmrzlina byla krémová, sladká tak akorát a hlavně - nesmí obsahovat krystalky zmrzlé vody!
Zmrzlina
Kopečková, nebo točená? S poctivou kupovanou zmrzlinou se bohužel dnes setkáme jen velmi zřídka. Není proto nic lepšího a jednoduššího než se pustit do výroby poctivé domácí. Můžete vyzkoušet skvělou… Podívejte se na všechny zmrzlina.
Jak na domácí zmrzlinu
Vyrobit domácí zmrzlinu není žádná věda a zvládne to opravdu každý. Základem pravé zmrzliny je vždy smetana, žloutky a cukr. Pak už je jen na nás, jestli máme rádi čokoládovou, vanilkovou, nebo s kousky oříšků či čerstvého ovoce. Jako zdravější alternativu můžeme do základu zmrzliny použít jogurt, zakysanou smetanu nebo tvaroh, nebo je se smetanou smíchat v poměru půl napůl. Všechny zvolené suroviny dohladka vyšleháme nebo umícháme, a pak necháme zmrazit ve zmrzlinovém strojku. A když ho nemáme? Skvělou domácí zmrzlinu zvládneme i bez zmrzlinovače!
Ušlehanou směs dáme chladit do mrazáku v pevné, uzavíratelné nádobě a během mražení hmotu minimálně jednou za hodinu důkladně promícháme – zabráníme tak vytvoření ledových krystalů. Fantazii se meze nekladou, proto můžeme pokaždé připravit jinou variantu zmrzliny, a to nejen co se týče chuti, ale také rozličných tvarů. Jednou budeme domácí zmrzlinu podávat v miskách nebo pohárcích, dozdobenou čerstvým ovocem, šlehačkou a čokoládou, podruhé můžeme dát smetanovou či ovocnou směs zmrznout do tvořítek na nanuky, a ty pak namočit v čokoládě - děti budou nadšené! Nebo zkuste připravit domácí ruskou zmrzlinu – ztuhlou směs rozprostřete na dortovou oplatku, přiklopte druhou oplatkou a po opětovném zmrznutí nakrájejte na jednotlivé dílky.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den zmrzliny?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Black Friday Toprecepty.cz a Apetit: Nakupte kuchařky s až 50% slevou a připravte tak sobě i ostatním krásné Vánoce
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu