Den žvýkaček
Národní den
Věděli jste, že žvýkačka je tu s námi už minimálně od starověku. Dnes si ji můžete snadno koupit, anebo vyrobit doma, a to třeba podle našeho receptu. Ideálně to můžete zkusit 30. září, což je datum, na které připadá Den žvýkaček.
Žvýkačka je měkká, soudržná látka určená ke žvýkání bez polykání. Žvýkání má velmi dlouhou historii, stopy tohoto zvyku se totiž objevily už v mnoha raných civilizacích. Našim předchůdcům nešlo primárně o to, aby ze žvýkaných listů či kůry získali nějaké výživové hodnoty, ale aby si vyčistili zuby či si osvěžili dech.
A co se třeba žvýkalo před vynálezem žvýkačky, jakou znám dnes? Domorodí obyvatelé Severní Ameriky žvýkali třeba i pryskyřici ze smrkových stromů a evropští osadníci je pak napodobovali. Pryskyřice ze smrkového dřeva byla roku 1848 základem prvních komerčně vyráběných žvýkaček!
Mohlo by vás zajímat
Jak vyrobit domácí žvýkačku
Žvýkačky dnes najdete na trhu v různých podobách a chutích. Nicméně máte možnost si je vyrobit sami doma, což vám dá úplnou jistotu o tom, jaké mají složení. Postup je velice jednoduchý a vyžaduje pouze několik surovin:
- 57 g kukuřičného sirupu
- 57 g gumové hmoty (dostupné v online obchodech)
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 až 10 lžiček barevného želé ve formě prášku
Do vodní lázně nalijte kukuřičný sirup, přidejte gumovou hmotu a míchejte, dokud se nespojí. Na vál s moučkovým cukrem vyložte hmotu a zapracujte cukr rukama do kompaktní hmoty. Přidejte barevné želé v prášku podle požadované barvy; více želé pro výraznější barvu. Vyválejte placku o 1 cm a nařežte na tvary. Nechte několik minut odpočinout a je hotovo.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den žvýkaček?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni