Masopustní neděle
Svátek
Největší masopustní veselí připadá tradičně na Masopustní neděli. Dříve se rodiny sešly u bohatě prostřené tabule, poté se vyráželo na tancovačku, která někdy končila až v ranních hodinách. Pro tento den jsou typické například koblihy smažené na másle, nemělo by chybět něco slaného, jako je slanina nebo klobáska.
Masopustní neděle byly (a někde ještě jsou) jako dělané pro ty, kdo mají rádi dobrou muziku a rádi si vyhodí z kopýtka. Kdo si však chce zatancovat, měl by se dosyta najíst. Masopust je jedním z oblíbených zimních svátků, který si v plné slávě užívali hlavně naši předkové – byl pro ně nejveselejším obdobím mezi dvěma půsty – tím vánočním a velikonočním.
Jak a kdy vrcholí masopust
Masopustní neděle, pondělí a úterý jsou vyvrcholením celého masopustního období. Jsou známé také pod názvy statky, končiny či fašank. Pomyslným předskokanem velkého masopustního finále je Tučný čtvrtek. Hlavní masopustní zábava začínala tradičně v neděli, kdy se konal takzvaný mužský bál, na který mohli přijít pouze ženatí muži a vdané ženy. Svobodným byl přístup zakázán. Úplným vrcholem masopustu pak bylo úterý, spojené s průvodem maškar. Masopustní neděli se říkalo taneční. Před tancovačkou se často vařila hutná polévka gerštl sestávají z poctivého vývaru zahuštěného kroupami.
Během masopustu se pořádaly zabijačky, smažily koblihy či boží milosti, a hlavně se hodně jedlo. Na webu Toprecepty.cz najdete tradiční i neobvyklé masopustní recepty. Dozvíte se třeba, jak na domácí škvarky či vlastní koblihy.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Masopustní neděle?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak doma nejlépe vyškvařit sádlo na fantastické škvarky? Pomůže mléko i správná teplota!
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku