Mezinárodní den falafelu
12. červen je každý rok ideální příležitost oslavit jednu z celosvětově nejoblíbenějších cizrnových pochoutek. Připadá na něj totiž Mezinárodní den falafelu. Tento blízkovýchodní pokrm získává na oblibě také u nás.
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo falafel pochází z koptštiny - konkrétně z výrazu „pha la phel“, což znamená mnoho fazolí. Nejznámější je sice falafel z cizrny, ale připravuje se také právě z luštěniny fazole fava, která je známá také jako bob obecný.
Mohlo by vás zajímat
Jak chutná falafel nejlépe?
Falafel se podává nejčastěji v pita chlebu či tortile. Obvykle je doplněný zeleninou, tahini dresinkem a dalšími dobrotami. Tuto pochoutku znají velmi dobře především pravidelní zákazníci kebabáren či ti, kdo navštívili arabské země, kde jde o oblíbenou (nejen) pouliční pochoutku. Jak jej připravit v domácích podmínkách vám poradíme prostřednictvím našeho video receptu na skvělý falafel.