Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

květen
13

Mezinárodní den hummusu


Mezinárodní den hummusu
Zdroj: Pixabay

Mezinárodní den

Mezinárodní den hummusu si připomínáme každý rok 13. května. Oblíbená, chutná a zdravá pomazánka z cizrny pochází z arabských zemí, a ačkoliv je běžně dostupná v obchodě, doporučujeme si ji vyrobit. Protože domácí je domácí! Navíc je to velice jednoduché a levné.

Recept na hummus pochází z oblasti kolem Libanonu a jde o oblíbené pokrm v mnoha arabských zemí. Tento lahodný dip si našel nakonec cestu do celého světa. Je poměrně snadné (a levné) si jej vyrobit – základní surovinou je cizrna – uvařenou či sterilovanou cizrnu rozmixujte, přidejte 4 lžičky tahini, 4 lžíce olivového oleje, trochu římského kmínu, šťávu z půlky malého citronu a sůl. Poté vše  znouv rozmixujte. Pokud je směs příliš hustá, přídávejte opatrně vodu.

Zdravá a chutná pomazánka

K dozdobení se používá čerstvý koriandr, podáváme také ideálně s česnekem a petrželkou. Typickou přílohou k tomuto dipu je chlebová placka pita. Světle hnědým kuličkám cizrny se říká také římský hrách. Tato luštěnina, která má lehce oříškovou chuť, je mimořádná prospěšná našemu zdraví.

Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den hummusu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie