Mezinárodní den hummusu
Mezinárodní den
Mezinárodní den hummusu si připomínáme každý rok 13. května. Oblíbená, chutná a zdravá pomazánka z cizrny pochází z arabských zemí, a ačkoliv je běžně dostupná v obchodě, doporučujeme si ji vyrobit. Protože domácí je domácí! Navíc je to velice jednoduché a levné.
Recept na hummus pochází z oblasti kolem Libanonu a jde o oblíbené pokrm v mnoha arabských zemí. Tento lahodný dip si našel nakonec cestu do celého světa. Je poměrně snadné (a levné) si jej vyrobit – základní surovinou je cizrna – uvařenou či sterilovanou cizrnu rozmixujte, přidejte 4 lžičky tahini, 4 lžíce olivového oleje, trochu římského kmínu, šťávu z půlky malého citronu a sůl. Poté vše znouv rozmixujte. Pokud je směs příliš hustá, přídávejte opatrně vodu.
Zdravá a chutná pomazánka
K dozdobení se používá čerstvý koriandr, podáváme také ideálně s česnekem a petrželkou. Typickou přílohou k tomuto dipu je chlebová placka pita. Světle hnědým kuličkám cizrny se říká také římský hrách. Tato luštěnina, která má lehce oříškovou chuť, je mimořádná prospěšná našemu zdraví.