Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

únor
6

Mezinárodní den mraženého jogurtu


Mezinárodní den mraženého jogurtu
Zdroj: Unsplash, Dennis Klein

Mezinárodní den

Den mraženého jogurtu připadá na 6. února. Nejen v zahraničí, ale i u nás se můžete setkat s označením frozen yogurt či zkratkou FroYo a nutno zmínit, že tato osvěžující pochoutka nabírá na oblibě.

Mražený jogurt přijde vhod za teplých letních dní, kdy se stává méně kalorickou alternativou zmrzliny. Osvěžující je jeho nakyslá jogurtová chuť. Existují varianty bez cukru i varianty nízkotučné. Méně tuku než zmrzlina obsahuje však v každém případě, navíc je zdrojem vápníku a bílkovin.

Kromě toho lze vybírat mezi nepřeberným množství příchutí a můžeme si mražený jogurt vylepšit, jak si přejeme.

Domácí příprava mraženého jogurtu

Domácí příprava je velice jednoduchá. Potřebujete k tomu mražené ovoce, vychlazený bílý jogurt, případně trochu medu a mixer. Zhruba po půl minutě mixování je mražený jogurt s ovocem na světě. Stačí naservírovat do formiček. Můžete se jím osvěžit hned nebo nechat zamrazit. Pokud jste nepoužili mražené ovoce, pak nechte výsledek vaší práce nejprve zmrazit. Vyzkoušet můžete třeba mražený švestkový jogurt.

Mražený jogurt představil poprvé v 70. letech 20. století podnikatel H. P. Hood. Svůj jogurt nabídl zákazníkům na východním pobřeží USA jako měkký dezert se zmrzlinovou chutí. Další společnosti poté tento produkt zdokonalovaly a zmražený jogurt se rychle stal populárním nejen v USA, ale brzo se stal žádaným zbožím i v dalších zemích.

Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den mraženého jogurtu?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Marie