Mezinárodní den mrkve
Mezinárodní den
Mezinárodní den mrkve připadá na 4. dubna. Pořádají se oslavy plné jídel z této kořenové zeleniny či dokonce v tematických kostýmech. Proč slavit mrkev? Především proto, že má blahodárné účinky na náš organismus – například podporuje trávení a zažívání. A věděli jste, že lze zpracovat i nať?
Mrkev v syrovém stavu obsahuje nejen vitamíny, ale i vlákninu. Kdo by nechtěl chroupat mrkev jen tak, může ji zpracovat naslano i nasladko. Je velmi chutná s masem, přijde vhod v kombinaci s brambory, přidává se do salátů… ale můžete z ní také připravit polévku či smoothie.
Mohlo by vás zajímat
Mrkev je dobrá na průjem i zácpu
Mrkev má celou řadu blahodárných účinků, a to byl také důvod, proč byl v roce 2003 vyhlášen International Carrot Day. Vařené mrkvové pyré je dobré na průjem, syrová pak díky vysokému obsahu vlákniny zabrání vzniku zácpy.
Z mrkve většinou spotřebováváme jen oranžový (povětšinou různě tvarovaný) kořen a nať vyhazujeme. Z mrkvové natě však můžeme vyrobit skvělé pesto, které se hodí do polévek nebo k masu. Také nať obsahuje velké množství vitamínů. Mrkvovou nať můžete též použít do salátů, kterým dodá výraznější chuť.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den mrkve?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejoblíbenějších pomazánek na každý den: Připravte si k rychlé svačině či večeři tuňákovou, avokádovou nebo česnekovou
Luxusní a rychlý makovník: Na vláčný a kyprý moučník je potřeba kvalitní mák, jemnost dodá smetana a bohatší chuť máslo
Buchty po ránu: Vaječnou tlačenku podle receptu Josefa Maršálka připravíte snadno. Hlavní je nechat ji zatuhnout, radí cukrář