Mezinárodní den pálivého jídla
Mezinárodní den
Mezinárodní den pálivých a kořeněných jídel oslavujeme každoročně 16. ledna. V tento den si na různých místech světa vzdáváme hold pikantním pokrmům. Takové chilli papričky dodají jídlu nejen skvělou chuť, navíc mají i příznivý vliv na náš organismus.
Pikantní jídla by neměla v jídelníčku chybět
Pokud netrpíte zažívacími potížemi, neměla by pikantní jídla na jídelníčku chybět. Dokážou totiž pomoci od řady onemocnění a mohou být prospěšná i při dietě. Umí totiž pořádně nakopnout metabolismus.
Chilli papričky, kterou jsou jednou z nejpálivějších potravin na světě, obsahují kapsaicinoid. Právě díky němu jsou tak pikantní. Chilli papričky se neustále vyvíjejí, a nyní proto divu, že žebříček těch nejvíc pikantních se neustále mění. Jak je paprička pálivá se uvádí v jednotkách SHU.
Když se zakousneme do chilli papričky, zhruba po dvou vteřinách máme pocit, že nám doslova hoří ústa. Pálivá chuť je pro někoho nesnesitelná, druhý ji zbožňuje. Dokonce se pořádají i různé soutěže v…
Nejpálivější paprička na světě
V roce 2013 se prvenství v pálivosti ujala paprička Carolina Reaper. S hodnotou 2 200 000 SHU se dočkala zápisu do Guinnessovy knihy rekordů. Pro srovnání jalapeňos jsou zhruba 200krát méně pálivé.
S pálivými a kořeněnými jídly se potkáte po celém světě. Existují však země, které jsou svými kořeněnými jídly vyhlášené. Mezi ně patří Thajsko, Mexiko, Malajsie, Korea, Jamajka, Indie nebo Čína. Zkusili jste velmi pálivé indické jídlo vindaloo, jamajské jerk chicken, Sichuan hot pot či tradiční haitské jídlo griot? Někdy to chce i notnou dávku odvahy.