Mezinárodní den pikniku
Mezinárodní den
Najíst se s rodinou či přáteli pod širým nebem je příležitost vychutnat si jídlo jinak a trochu si odpočinout od každodenního života. Neobvyklý zážitek si dopřejte alespoň jednou za rok. Mezinárodní den pikniků se slaví 18. června, pokud počasí bude přát, nezbývá než sbalit piknikovou deku, naplnit piknikový koš jídlem a pitím a vyrazit. Co nejlépe vzít s sebou a kde se piknik vzal?
Mezi základní vybavení pro uspořádání pikniku patří proutěný piknikový koš, který však může být nahrazen piknikovou chladící taškou či batohem. Nesmíte zapomenout na piknikovou deku, která by ideálně měla mít ochrannou spodní vrstvu. Ve výbavě by nemělo chybět nádobí, příbory, skleničky, ubrousky či koření – vše se ale odvíjí od toho, jaké jídlo s sebou berete. Na piknik se zpravidla připravují předem jídla, se kterými už není potřeba nic dalšího dělat. Zejména to bývají různé plněné bagety, ovocné saláty, čerstvá, omytá a předem nakrájená zelenina, koláčky, nebo klidně i smažené miniřízečky.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzal piknik?
Slovo pochází z francouzského výrazu pique-nique. Používal se jako označení skupinky osob, které večeřely v restauraci a přinesly si vlastní víno. Piknik měl ve svých počátcích zcela jiný význam. Pikniky byly až do Velké francouzské revoluce v roce 1789 výsadou aristokratických vrstev. Šlo o velké společenské akce, které se konaly výhradně uvnitř. Velká francouzská revoluce nepřímo odstartovala i revoluci piknikovou. Mnoho aristokratů se rozprchlo do celého světa a snažili se udržet navyklý způsob života, a to včetně pikniků. Ty už nebyly tak honosné. Zároveň se veřejnosti otevíraly královské parky a kouzlo pikniků poznali i méně majetní lidí. Piknik si oblíbily i střední vrstvy, už se sice nejednalo o tak honosné akce, ale to pro strávení společného času venku s dobrým jídlem vůbec nevadilo.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den pikniku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Mikulášskou nadílku můžete dětem zpestřit vlastnoručně upečenými postavičkami. Tímto jim zaručeně uděláte radost