Mezinárodní den školního jídla
Mezinárodní den
Mezinárodní den školního jídla najdete v kalendáři každý rok druhý čtvrtek v březnu. Je tradičně oslavou jídla a zdravého stravování ve školních zařízeních. Ve škole se děti mají naučit nejenom číst, psát a počítat, ale měly by si také osvojit zdravé stravovací návyky, pokud je nemají už z domova.
Cílem tohoto dne je také ukázat dětem jaká je hodnota jídla, a jak je důležitá zdravá výživa. Tvůrcům tohoto dne však šlo i o to, aby se žáci a studenti skrze jídlo seznámili se zahraničními potravinami a diskutovalo se o kulturních rozdílech.
Mohlo by vás zajímat
Historie mezinárodního dne školních jídelen
První mezinárodní den školních jídel byl slaven ve Velké Británii a USA v březnu 2013. V roce 2022 měl tento svátek desáté výročí, a to bylo provázeno tématem „Oslava školních jídel“. Došlo ke sdílení receptů a zkušeností z různých částí světa. Děti a učitelé a zaměstnanci školy se věnovali přípravě rozmanitých jídel a učili se o stravovací kultuře různých etnik.
V duchu myšlenky, že v době oběda by neměl nikdo hladovět, se rozdávalo jídlo těm, kdo si ho nemůžou dovolit. Svátek rezonoval i na sociálních sítích, zaujal 3,3 milionů lidí.
Na stravování ve školních jídelnách má mnoho z nás spoustu vzpomínek. Jednou z klasik školních jídel byla křenová omáčka.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den školního jídla?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek ukázal, jak připravit luxusní trhanec: Voní rumem, jablky a potěší celou rodinu, říká slavný cukrář
Švábské kobližky Fasnetsküchle: Tradiční masopustní pečivo musí být dozlatova osmažené a voní skořicí
Luxusní a rychlý makovník: Na vláčný a kyprý moučník je potřeba kvalitní mák, jemnost dodá smetana a bohatší chuť máslo