Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezinárodní den slaniny


Mezinárodní den slaniny
Zdroj: Pixabay

Mezinárodní den

Mezinárodní den slaniny, který je neoficiální oslavou vaření se slaninou, se koná každý rok první sobotu v září. K tradicím tohoto dne patří společenská setkávání, během kterých účastníci vytvářejí a konzumují pokrmy se slaninou.

Variací jídel se slaninou je nepřeberné množství. Můžeme ji použít při přípravě snídaně, oběda, večeře, ale i dezertu, dokonce jsou i nápoje se slaninou.  Bacon Day byl navržen a poprvé slaven v roce 2004 skupinou postgraduálních studentů v americkém Coloradu.

Slanina v mnoha světových kuchyních

Americká

Americká kuchyně si získala pověst nezdravého způsobu stravování. Podíl viny na tom jistě mají řetězce fast foodů, protože většina těch nejslavnějších, například McDonald’s nebo KFC, pocházejí právě…

Slanina má nezastupitelné místo v některých světových kuchyních. Je neodmyslitelným základem anglické snídaně, kterou kromě ní tvoří vejce, klobása, fazole v tomatě, pečené žampiony a rajčata. Slanina se opeče na pánvi a podává se k volskému oku s porcí fazolí.

V americké kuchyni je zase slanina oblíbená v kombinaci s javorovým sirupem. S oblibou ji využívají na lívance či sladké wafle. Kostičky či plátky propečené slaniny se také báječně vyjímají třeba na donutu s javorovou polevou. V našich končinách bude toto spojení chutí spíše pro otrlejší.

Na grilované maso se výborně hodí džem ze slaniny, jehož základem je cibule a opečené plátky slaniny. Na závěr jeden tip: přebytečný tuk po smažení slaniny nevyhazujte. Je to nejen nešetrné k životnímu prostředí, navíc pro něj lze najít užitečné využití. Například k vylepšení snídaně.

Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den slaniny?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie