Mezinárodní den whisk(e)y
Mezinárodní den
Fanoušci whisky z celého světa se každý rok 27. března spojí, aby oslavili svůj oblíbený destilovaný alkoholický nápoj. Mezinárodní den whisk(e)y se slaví na počest britského spisovatele Michaela Jacksona a má i dobročinný přesah. Je totiž spjat s bojem proti Parkinsonově chorobě, kterou spisovatel trpěl.
Whisky má svůj původ ve Skotsku a Irsku, kde se její historie začala psát v 15. století. Této lihovině původně říkalo aqua vitae (voda života nebo živá voda). Slovo whisky vzniklo z gaelského označení „uisce beatha“. V 18. století se pak oblíbený obilný destilát dostal s irskými přistěhovalci za velkou louži do Ameriky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Alkoholický nápoj whisky vzniká destilací obilí a poté zráním v dřevěných sudech. V USA se vyrábí z kukuřice. U whisky se posuzuje doba zrání. Skotská whisky ze zákona zraje 3 roky. Ceněné jsou jednodruhové, ale oblíbené jsou i směsné, které jsou kombinací několika druhů.
Různá whisky, různé obilí
Whisky, která je někde též označována jako whisk(e)y, se vyrábí z obilí. Jenomže v různých zemích se používá jiný druh obilí. Zatímco na výrobu skotské whisky a irské whiskey se používá ječmen, u kanadské převažuje mezi surovinami žito a na výrobu americké se bere 50 % kukuřice.
Velký svátek whisky se zrodil v roce 2008, poprvé pak byl slaven o rok později na Whisky Festivalu v severním Nizozemsku. Při oslavách se vzpomíná na zmíněného spisovatele Michaela Jacksona, který napsal nejen mnoho knih o whisky, ale také třeba o pivu. Narodil se 27. března 1942, což je důvod, proč svátek tohoto destilátu připadá právě na tento den.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den whisk(e)y?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Přečtěte si Zobrazit více
Mikulášskou nadílku můžete dětem zpestřit vlastnoručně upečenými postavičkami. Tímto jim zaručeně uděláte radost
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny