Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář významných dnů

Inspirujte se naším kalendářem plným zajímavých článků o světových či významných dnech, týkajících se jídla a vaření. Kalendář stále doplňujeme a rozšiřujeme o další články tak, aby byl co nejpestřejší.

Dnes, čtvrtek, 21. listopadu

Den perníku Národní den

Den perníku

Ve starověku se ovšem nejednalo o perník v dnešním slova smyslu. Šlo o jednoduchou směs mouky, vody a medu, která se upekla. První zmínka o perníku… Číst dál

Nejčtenější tento týden

Den pizzy pepperoni Národní den

Den pizzy pepperoni

sobota, 20. září 2025

Pizza pepperoni je americký druh pizzy, který je proslulý velmi chutnou ingrediencí - pikantním salámem. Název „Pepperoni“ je odvozen od italského… Číst dál

Den koblih Národní den

Den koblih

sobota, 1. března 2025

Podle starých českých tradic koblihy neodmyslitelně patří k masopustu. Dnes je ale kupujeme, či doma připravujeme kdykoli na ně dostaneme chuť.… Číst dál

Nejbližší významné dny

Den muffinů Národní den

Den muffinů

čtvrtek, 20. února 2025

Muffiny [mafiny] svým původem pochází z Walesu, kde vypadaly spíše jako placičky připravené z kynutého těsta, do kterých se dávalo "co dům dal".… Číst dál

Den pistácií Národní den

Den pistácií

středa, 26. února 2025

To, že jsou ořechy zdravé, asi nikoho nepřekvapí. Pistácie ale z řady skořápkových plodů vyčnívají právě díky svým výjimečným vlastnostem. Jsou plné… Číst dál

Tučný čtvrtek Svátek

Tučný čtvrtek

čtvrtek, 27. února 2025

Když se řekne masopust, vybaví si řada lidí především vesnickou pouť s průvodem masek. Pro Tučný čtvrtek (neboli "tučňák") byly typické masopustní… Číst dál

Den jahod Národní den

Den jahod

čtvrtek, 27. února 2025

Jahody jsou prvním druhem ovoce, které na našich zahrádkách dozrává. Sladké, voňavé plody sklízíme už od konce května zhruba do poloviny července.… Číst dál

Den chilli Národní den

Den chilli

čtvrtek, 27. února 2025

Chilli je pikantní dušený pokrm, jehož hlavní složkou jsou samozřejmě chilli papričky, zelenina, a povětšinou i maso (mleté nebo krájené na drobné… Číst dál

Den toastů Národní den

Den toastů

čtvrtek, 27. února 2025

Toast je vlastně plátek bílého nebo celozrnného chleba, opečený v toustovači nebo na pánvi, popřípadě v kontaktním grilu. Nejčastěji se podává se… Číst dál

Den koblih Národní den

Den koblih

sobota, 1. března 2025

Podle starých českých tradic koblihy neodmyslitelně patří k masopustu. Dnes je ale kupujeme, či doma připravujeme kdykoli na ně dostaneme chuť.… Číst dál

Masopustní neděle Svátek

Masopustní neděle

neděle, 2. března 2025

Masopustní neděle byly (a někde ještě jsou) jako dělané pro ty, kdo mají rádi dobrou muziku a rádi si vyhodí z kopýtka. Kdo si však chce zatancovat,… Číst dál

Den svařáku Národní den

Den svařáku

pondělí, 3. března 2025

Svařák je horký nápoj, vyrobený z červeného vína a koření – nejčastěji skořice, hřebíčku a badyánu. Podle chuti do něj můžete přidat na kolečka… Číst dál

Masopustní úterý Svátek

Masopustní úterý

úterý, 4. března 2025

Masopustní úterý je vrcholem masopustu. Tradičně se konají velké, veselé a hlučné průvody masek, ve kterých se zpravidla objeví také medvěd vedený na… Číst dál

1 3 4 5 6 7 20

Marie