Světový den luštěnin
Světový den
Světový den luštěnin, který si klade za cíl zvýšit povědomí o přínosech této superpotraviny si připomínáme každoročně 10. února. Luštěniny jsou velmi zdravé, pomáhají udržovat správnou hladinu cukru v krvi i snižují tuky v krvi. Snižuje například riziko srdečních onemocnění.
Luštěniny, za které považujeme suchá semena ze zralých lusků, mají vysoký obsah vlákniny a jsou vynikajícím nízkotučným zdrojem bílkovin.
S luštěninami se setkáme v kuchyních po celém světě. Ve Středomoří je oblíbený cizrnový hummus, k anglické snídani patří neodmyslitelně fazole, pro Indii je typický dhal (ze žlutého hrachu či červené čočky). Právě Indie je největším producentem luštěnin na světě. Luštěniny jsou oblíbené i v tradiční české kuchyni, za zmínku stojí hrachová kaše či čočka na kyselo.
Luštěniny
Zdravé potraviny, které by rozhodně neměly v našem jídelníčku chybět. Dokonce se dá říci, že patří mezi vůbec nejzdravější, jejich pravidelná konzumace zlepšuje celkový zdravotní stav lidského… Podívejte se na všechny luštěniny.
Minulost a budoucnost luštěnin
Světový den luštěnin se poprvé uskutečnil v roce 2019. První vlaštovkou však byl už rok 2016, který byl dokonce vyhlášen jako Mezinárodní rok luštěnin. Cílem je upozornit nejen na výhody jejich konzumace, ale také pěstování. Jednou z výhod je relativně nízká spotřeba vody. Na 1 kg luštěnin je nutné zhruba 1250 litrů vody. Pro srovnání na 1 kg hovězího masa je potřeba vody desetkrát více. Luštěniny nejsou tak náročné, dají se pěstovat i v polosuchých oblastech.